Національна рада США з безпеки на транспорті (NTSB) визнала, що система автопілота Tesla не є причиною смертельної аварії в Техасі за участю Tesla Model S у 2021 році.

Цього тижня слідчі NTSB опублікували свій остаточний звіт, в якому визначили, що водій керував автомобілем до моменту зіткнення з деревом і що він перебував під впливом алкоголю та наркотиків:

«Національна рада з безпеки на транспорті встановила, що ймовірною причиною аварії електромобіля у місті Спрінг, штат Техас, було перевищення швидкості та нездатність водія керувати автомобілем через алкогольне сп’яніння у поєднанні з дією двох заспокійливих антигістамінних препаратів, що призвело до з’їзду з проїжджої частини, зіткнення з деревом та пожежі, що виникла після аварії».

Аварія, що сталася 17 квітня 2021 року в місті Спрінг, штат Техас, потрапила в заголовки новин через те, що слідчі виявили на місці події порожнє водійське сидіння. Двоє чоловіків, які загинули в аварії, були непристебнуті; один з них сидів на передньому пасажирському сидінні, а інший — на задньому. Сцена аварії викликала підозри, що програмне забезпечення Autopilot від Tesla могло бути використане, але чомусь без присутності водія.

Під час телефонної розмови пізніше того ж місяця віцепрезидент Tesla з розробки автомобілів Ларс Мораві заявив, що представники компанії, які оглянули місце аварії, визначили, що кермо було «деформоване». Стан керма вказував на те, що в момент зіткнення Model S з деревом на водійському сидінні перебував водій, і цей висновок суперечив твердженням місцевої влади.

Встановлено, що автопілот Tesla не був причиною смертельної аварії в Техасі у 2021 році

Тепер слідчі NTSB впевнені, що до моменту аварії на водійському сидінні був пасажир, і що автопілот не використовувався. Їхні висновки включають відеозаписи з камер спостереження, на яких видно, як двоє чоловіків заходять в Tesla Model S P100D 2019 року і сідають на передні сидіння автомобіля перед тим, як виїхати. Крім того, дані, отримані Tesla, показали, що ремені безпеки були пристебнуті до моменту аварії, і що водій пересів на заднє сидіння після аварії.

У реєстраторі Model S було збережено більше інформації, яка була використана у звіті NTSB. За п’ять секунд до зіткнення з деревом Model S розігнався з 62 до 108 км/год за 2 секунди і їхав зі швидкістю 92 км/год до повної зупинки. Також було встановлено, що ремені безпеки були активовані, а подушки безпеки спрацювали. Що стосується пожежі, то вона почалася через пошкодження передньої частини акумуляторного модуля.

У висновку NTSB зазначено, що швидкість водія та його алкогольне сп’яніння, а також прийом двох заспокійливих антигістамінних препаратів призвели до з’їзду з проїжджої частини, зіткнення з деревом та пожежі після аварії. Що стосується автопілота, то він не використовувався, оскільки під час тестування система була запрограмована не їхати швидше 48 км/год по вулиці, якою востаннє їздила Tesla.

Хоча існують способи обдурити автопілота, щоб він активувався без людини на водійському сидінні, схоже, що в цій аварії цього не сталося. Крім того, у власника Tesla не був встановлений більш просунутий пакет Full Self Driving.