Вже кілька тижнів Ілон Маск переймається тим, скільки людей бачать його твіти. Минулого тижня він зробив свій акаунт приватним на один день, щоб перевірити, чи може це збільшити кількість його аудиторії. Цей крок був зроблений після того, як кілька відомих акаунтів, з якими взаємодіє Маск, поскаржилися на те, що нещодавні зміни в Twitter зменшили їхнє охоплення.

Минулого вівторка Маск зібрав групу інженерів і радників у кімнаті в штаб-квартирі Twitter, щоб знайти відповідь на питання, чому падає кількість його підписників.

«Це просто смішно, – сказав він, згідно з численними джерелами, які безпосередньо знають про зустріч. – У мене понад 100 мільйонів підписників, а я отримую лише десятки тисяч показів».

Один з двох головних інженерів компанії, що залишилися, запропонував можливе пояснення: трохи менш як рік після того, як генеральний директор Tesla зробив несподівану пропозицію купити Twitter за $44 мільярди, інтерес людей до його витівок слабшає.

Співробітники показали Маску внутрішні дані щодо взаємодії з його акаунтом, а також графік Google Trends. У квітні минулого року, за їхніми словами, Маск був на піку популярності в пошукових рейтингах, про що свідчив показник «100». Сьогодні він має 9 балів. Інженери раніше досліджували, чи не було охоплення Маска якимось чином штучно обмежено, але не знайшли жодних доказів того, що алгоритм був упередженим проти нього. Маск не дуже добре сприйняв цю новину і відразу повідомив одному з інженерів, що його звільнено.

Незадоволений роботою інженерів, Маск доручив співробітникам відстежувати, скільки разів кожен з його твітів був рекомендований.

Минуло вже сім тижнів відтоді, як Twitter додав підрахунок переглядів для кожного твіту. Тоді Маск пообіцяв, що ця функція дасть світові краще уявлення про те, наскільки динамічною є платформа.

Майже два місяці потому, однак, підрахунок переглядів показав протилежний ефект, підкресливши, наскільки мало залучення отримують більшість дописів порівняно з розміром їхньої аудиторії. Водночас за даними одного з нещодавніх досліджень, використання Twitter у США скоротилося майже на 9% після купівлі компанії Маском.

Джерела в Twitter кажуть, що функція підрахунку переглядів сама по собі може сприяти зниженню залученості, а отже, і кількості переглядів. Кнопки «Подобається» і «Ретвіт» були зменшені, щоб пристосуватися до відображення переглядів, що ускладнило їхнє натискання.

Ще більш очевидною причиною зниження активності є дедалі частіші збої в роботі Twitter, які спантеличують користувачів зникненням згадок, зміною алгоритмічних пріоритетів і твітами з акаунтів, за якими вони не стежать.

У середу компанія зазнала одного з перших серйозних збоїв після того, як Маск очолив її, коли користувачам без пояснення причин повідомляли: «Ви перевищили денний ліміт на відправку твітів». Виявилося, що співробітник ненавмисно увімкнув внутрішній код, який встановлює ліміти на використання Twitter. Команда, яка працювала над цим сервісом, покинула компанію в листопаді.

Відгуки про продукт Маска, які здебільшого надходять у вигляді відповідей на його твіти, часто збивають з пантелику його працівників.

«Буває, що він просто не спить до пізньої ночі і пише всілякі речі, які не мають сенсу, – сказав один співробітник. – А потім він приходить до нас і каже: «Ця людина каже, що не може зробити те-то на платформі», і тоді нам доводиться бігати за якимось дивним варіантом користування для однієї людини. Це не має жодного сенсу».

У штаб-квартирі в Сан-Франциско, орендодавець якої подав на Twitter до суду за несплату оренди, панує меланхолійна атмосфера. Коли люди проходять один повз одного в коридорах, стандартним привітанням є «де ви проходите співбесіду?». Восьмий поверх все ще заставлений ліжками, і працівникам доводиться бронювати їх заздалегідь.

Коли Маск або його підлеглі ставлять запитання, працівники розриваються між правильною та безпечною відповіддю.

Попри всі потрясіння, працівники, які залишилися, кажуть, що те, що вони називають «Twitter 2.0», стало кращим за попередника, принаймні в деяких аспектах.

«У минулому Twitter занадто часто керували комітети, які ні до чого не приводили, – сказав один із співробітників. – Я дуже ціную той факт, що якщо ви хочете зробити щось, то ви, як правило, маєте на це дозвіл. Але такий швидкий рух може призвести і до непередбачуваних наслідків».

Співробітник наводить приклад катастрофічного перезапуску Twitter Blue, який призвів до того, що бренди отримали фейкові сторінки, а десятки найкращих рекламодавців покинули платформу.

Оскільки Маск продовжує імпульсивно звільняти людей, цілі команди були розпущені, а їхню роботу передали іншим і так перевантаженим командам, які часто мають слабке уявлення про нові доручення.