Російський експериментальний військовий супутник «Космос-2499» розвалився на купу шматків. Знову

18th Space Defense Squadron, спеціальний підрозділ Космічних сил США, який займається відстеженням усіх рукотворних об’єктів на орбіті Землі, сповістив про те, що російський військовий супутник «Космос-2499» розвалився на купу фрагментів. І це вже вдруге.

Повторна руйнація супутника відбулася ще 4 січня 2023 р. і зараз 18th Space Defense Squadron відстежує щонайменше 85 великих уламків апарата. Кількість малих фрагментів має бути набагато більшою. «Космос-2499» знаходиться на орбіті висотою 1 169 км, а це означає, що фрагменти мертвого супутника будуть ще дуже довго засмічувати навколоземний простір. Вперше супутник розвалився на 18 великих фрагментів ще у жовтні 2021 р.

Вважається, що «Космос-2499», який був запущений у травні 2014 р. – це експериментальний супутник-інспектор чи навіть космічний перехоплювач, який може врізатися в супутники США та знищувати їх. Є інформація, що «Космос-2499» був оснащений електростатичними плазмовими двигунами на ефекті Холла. Двигуни такого ж класу використовує український цивільний супутник EOS SAT-1.

У будь-якому випадку, зараз чергова російська вундервафля, якій ЗМІ дали гучну назву «Камікадзе» – це лише купа космічного сміття, яка заважає іншим.