Meta: модерація у Facebook та Instagram не є упередженою на користь Росії

Meta, яка майже рік з початку повномасштабної війни мовчала з приводу звинувачень в упередженій модерації контенту на користь Росії, вирішила нарешті відповісти на це… Краще б вже і далі мовчала…

«Кілька нещодавніх публічних звітів стверджували, що модерація нашого контенту, пов’язаного з війною в Україні, є упередженою. В основі цих звинувачень лежить твердження, що ті, хто переглядає контент для Meta, навмисно цензурують український контент, водночас вільно допускаючи проросійську пропаганду.

Ці звинувачення неправдиві, і немає доказів на їх підтвердження. Запобігання упередженості та переконання, що ми застосовуємо нашу політику точно й послідовно, є фундаментальними для нашого підходу, і ми сприймаємо це серйозно.

Ось чому існують спеціалізовані команди, які колективно перевіряють вміст у Facebook та Instagram більш ніж 70 мовами, оскільки ми розуміємо, що місцевим жителям часто потрібно зрозуміти конкретне значення слова або політичний клімат, у якому поширюється публікація. Наприклад, контент з України, який вимагає мовної та культурної експертизи, перевіряють українські рецензенти, а не російські.

Саме тому ми маємо політику — так звану «Стандарти спільноти у Facebook» і «Правила спільноти в Instagram», яка є комплексною та деталізованою, тому будь-які дві людини, переглядаючи один і той самий вміст, приймають однакове рішення. Ці правила також є єдиними критеріями, які цим командам дозволено використовувати для перегляду вмісту. Вони є глобальними й однаково стосуються всіх, хто використовує наші технології, будь то українці, росіяни, американці чи хтось інший. Кожен рецензент проходить ретельний процес адаптації та регулярне повторне навчання, щоб переконатися, що він правильно розуміє нашу політику та способи її застосування.

Нарешті, саме тому ми розподіляємо вміст рецензентам випадковим чином, щоб вони не могли визначити, який вміст отримають на перевірку. Ми також проводимо щотижневі перевірки в усіх групах рецензування, знову ж таки, на основі випадкової вибірки — це означає, що рецензент не зможе обійти цю систему. Наші регулярні перевірки сайтів, які перевіряють вміст українською та російською мовами, а також іншими мовами в Центральній та Східній Європі, показали незмінно високий рівень точності та відповідають нашим результатам на інших сайтах огляду та іншими мовами.

Звичайно, завжди будуть речі, які ми пропускаємо, і речі, які ми помилково видаляємо. Немає нічого «ідеального», оскільки помиляються і люди, і технології. Війни також є складною та швидкоплинною подією, де більше можливостей для помилок. Ось чому у нас є команди, які працюють цілодобово, щоб виправити будь-які помилки та надати людям канали оскарження рішень, з якими вони не погоджуються.

Неправдиві твердження, спрямовані на підрив довіри як до державних, так і до приватних інституцій, не є новими, і їх слід очікувати під час конфлікту. Однак припускати, що наші процеси модерації вмісту, і ті, хто переглядає вміст для Meta, є навмисно упередженими та на користь будь-кому, просто неправильно.»

Вибачте, Meta, ми вам не віримо. Тому що прикладів того, як модерація Facebook та Instagram працює ПРОТИ України, у кожного з нас більш ніж достатньо.