Вчені працюють над поверненням вимерлого птаха додо

Компанія Colossal Biosciences, заснована у 2021 році підприємцем Беном Ламмом і генетиком з Гарварду Джорджем Черчем, оголосила, що планує воскресити та приручити додо — нелітаючого птаха, який став символом вимирання після того, як був знищений внаслідок діяльності людини на його рідному острові Маврикій.

Colossal вже працює над виведенням шерстистого мамонта і тилацина (також відомого як тасманійський тигр) та повернення їх до дикого середовища існування, пише Vice. У цьому процесі компанія сподівається започаткувати нові технології, які знайдуть застосування, зокрема, у природоохоронній біології та охороні здоров’я людини.

Компанія звернулася до Бет Шапіро, еволюційного біолога з Університету Санта-Крус, з проханням підтримати проєкт. Команда планує повернути «проксі»-версію цього унікального птаха — тобто вид з відредагованою ДНК, а не точний клон, до його первісного середовища існування на Маврикії.

«Я завжди була зачарованою додо, – сказала Шапіро, яка очолювала команду, що вперше повністю секвенувала геном додо. – Це, на жаль, наочний приклад того, як зміна людиною середовища проживання може призвести до вимирання видів».

Нелітаючий птах був настільки унікальним, що його найближчим живим родичем є нікобарський голуб — барвистий летючий птах, який виглядає зовсім інакше, ніж його знаменитий вимерлий родич. Химерна зовнішність зробила додо культурною дивиною практично з того моменту, як європейські дослідники натрапили на нього в 17 столітті.

Але деякі з тих самих характеристик, які відрізняють птахів від усього іншого тваринного світу, зробили їх особливо вразливими до вимирання. До того, як європейці привели інвазивних тварин на Маврикій, там не було ссавців, які б полювали на птахів. Не маючи реального досвіду боротьби з хижаками, додо були покірними та легко знищувалися. Така жорстокість, а також швидке знищення людиною лісових біотопів призвело до вимирання додо до початку 18-го століття.

Зараз Шапіро з колегами збирають докупи тварину, схожу на додо, використовуючи геноми, секвеновані з реальних зразків додо, а також геноми його близьких родичів, таких як нікобарський голуб і солітер Родрігеса, ще одного вимерлого нелітаючого птаха, який жив майже на самому острові Родрігес.

Повернення додо доведеться почати з його реінжинірингу.

«Після того, як вид вимер, повернути ідентичну копію неможливо, – каже Шапіро. – Ми сподіваємося, що зможемо використати, по-перше, порівняльну геноміку, щоб отримати принаймні один, і, сподіваємося, більше, геномів додо, які ми зможемо використати, щоб побачити, чим ці птахи схожі один на одного, і чим відрізняються від таких видів, як солітер».

Після цього команда порівняє їх з геномами нікобарського голуба та інших голубів і визначить мутації в цьому геномі, які можуть мати певний фенотиповий вплив, що змушує додо виглядати як додо, а не як нікобарський голуб.

Отримання правильних генетичних інгредієнтів для проксі додо — це лише перша перешкода в довгому науковому пошуку. Дослідникам також доведеться з’ясувати, як помістити ембріон додо в яйце, щоб нове покоління птахів могло успішно вилупитися.

Як і в багатьох нових галузях, наука про вимирання містить багато етичних нюансів на додачу до технічних викликів.

«Питання насправді полягає в тому, наскільки близьким буде проксі до вимерлої форми, – каже Том Гілберт, директор Центру еволюційної гологеноміки Копенгагенського університету, який нещодавно приєднався до консультативної ради Colossal. –  Що ви вимірюєте? Геномну схожість? Фізичну схожість? Подібність у ніші, яку вони займають? Якщо ви можете зробити слона, який буде здатен жити в холоді, як мамонт – чи цього достатньо?»

При цьому Гілберт запевнив, що він обов’язково поїде подивитися на відтвореного мамонта, і зазначив, що ці харизматичні проксі-види можуть бути ефективним способом підвищення обізнаності про долю живих видів, які зараз перебувають під загрозою зникнення. Ламм і Шапіро також говорили про потенціал проксі-об’єктів для активізації зусиль по збереженню і відновленню екосистем, які знаходяться під загрозою зникнення.