Як повідомляє інсайдер Apple Марк Гурман з Bloomberg, компанія Apple вже працює над новим поколінням MacBook Air та iMac, які мають отримати процесор Apple M3, побудований за 3-нанометровим техпроцесом. І хоча поки не ясно, коли ці два оновлені пристрої можуть з’явитися на ринку, Гурман очікує, що чип M3 вийде наприкінці цього або на початку наступного року.

Вперше Гурман натякнув на це в червні минулого року, зазначивши, що Apple працює над 13-дюймовим MacBook Air, 15-дюймовим MacBook Air і новим iMac, оснащеними M3. Тоді він додав, що чип M3 може з’явитися вже цього року, але поки що цього не сталося.

Замість цього Apple додала нові процесори M2 Pro і M2 Max в лінійку MacBook Pro, яку вона анонсувала на початку цього місяця, а також чип M2 Pro в Mac mini. Ці процесори засновані на 5-нм техпроцесі другого покоління, який є вдосконаленим порівняно зі стандартним 5-нм техпроцесом в чипах M1.

Очікується, що майбутній процесор M3 зробить ще один крок вперед. За даними компанії Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), яка виробляє чипи для Apple, 3-нм техпроцес може підвищити швидкість на 15% і знизити енергоспоживання на 30% у порівнянні з 5-нм техпроцесом. TSMC розпочала масове виробництво 3-нм чипів на своїх заводах у Тайвані минулого року, але ця технологія не з’явиться на новому заводі виробника в Аризоні до 2026 року.

MacBook Air та iMac – не єдині пристрої, які незабаром можуть отримати оновлення M3. Того ж дня, коли Apple анонсувала нові MacBook Pro, аналітик Apple Мінг-Чі Куо (Ming-Chi Kuo) заявив, що компанія може випустити ще одну серію моделей MacBook Pro з новими 3-нм процесорами M3 Pro і M3 Max в першій половині 2024 року. Нам доведеться ще трохи почекати, щоб побачити, чи справдяться ці чутки, а також прогноз Гурмана про те, що Apple може випустити Mac з сенсорним екраном у 2025 році.