Epic Games виплатить рекордні $520 млн за звинуваченнями у порушенні конфіденційності та обмані дітей

Коли п’ять років тому компанія Epic Games випустила Fortnite, відеогра швидко стала культурною сенсацією серед мільйонів підлітків та дітей. Користувачам було легко зареєструватися та почати грати, розмовляти або листуватися з незнайомцями через гру.

Деякі діти також витрачали сотні доларів з кредитних карток своїх батьків, купуючи цифрові товари, такі як барвисте вбрання для ігрових персонажів. Ці покупки, разом з фірмовими товарами, такими як фігурки героїв, допомогли зробити Fortnite мільярдним бізнесом для Epic Games з більш ніж 400 мільйонами користувачів.

У понеділок Федеральна торгова комісія США (FTC) звинуватила компанію в незаконному зборі особистої інформації дітей, заподіянню шкоди молодим гравцям шляхом зведення їх з незнайомцями в Fortnite з можливістю живого спілкування, а також у використанні маніпулятивних методів, так званих «темних схем», щоб обдурити мільйони гравців і змусити їх зробити ненавмисні покупки, повідомляє The New York Times. В рамках історичної угоди, яка привернула увагу всієї індустрії відеоігор, Epic погодилася виплатити рекордні $520 мільйонів у вигляді штрафів і відшкодувань для врегулювання звинувачень FTC.

Це рішення також є свідченням того, що агентство виконує обіцянки Ліни М. Хан, його голови, зайняти більш рішучу позицію в регулюванні технологічної індустрії. Раніше цього місяця воно зробило агресивний крок, щоб зупинити консолідацію серед виробників відеоігор, коли подало позов до суду, щоб спробувати заблокувати придбання Microsoft за $69 мільярдів Activision Blizzard, компанії, що стоїть за популярною франшизою Call of Duty.

«Захист громадськості, і особливо дітей, від вторгнень в особисте життя в інтернеті та темних схем є пріоритетом для комісії», – сказала пані Хан в заяві в понеділок про справу Fortnite. «Ці правозастосовні дії дають зрозуміти бізнесу, що FTC. бореться з такими незаконними практиками».

У заяві Epic Games йдеться, що протягом багатьох років вона запровадила численні гарантії конфіденційності дітей та безпеку внутрішніх покупок у грі, і що «практика, про яку йдеться в скаргах FTC, не є тим, як працює Fortnite».

Запропоновані компанією мирові угоди з комісією передбачають рекордні суми у двох окремих справах, а також нові засоби правового захисту.

Epic погодилася виплатити $275 мільйонів, щоб врегулювати звинувачення регулятора у тому, що вона порушила федеральний закон, Закон про захист конфіденційності дітей в інтернеті, збираючи особисту інформацію про дітей до 13 років, які грали в Fortnite, без отримання згоди батьків, яку можна перевірити.

Крім того, компанія змушувала батьків «стрибати через обручі», щоб видалити дані їхніх дітей, а іноді не виконувала запити батьків на видалення, йдеться в юридичній скарзі, поданій в понеділок в Окружний суд США по Східному округу Північної Кароліни, де базується Epic.

Ця сума значно перевищує штраф у $170 мільйонів – попередній рекорд за порушення конфіденційності дітей, який Google погодився виплатити у 2019 році за звинуваченнями у незаконному зборі даних про дітей на YouTube та використанні їх для таргетування реклами.

Epic також погодилася виплатити $245 мільйонів для відшкодування споживачам збитків за звинуваченнями в тому, що вона використовувала маніпулятивні онлайн-практики, щоб обманом змусити гравців різного віку здійснювати ненавмисні покупки. Минулого року FTC оголосила, що має намір боротися з такими «незаконними темними схемами», які можуть маніпулювати споживачами.

Ця сума перевищує попередні відшкодування в таких випадках, включаючи врегулювання минулого місяця, коли Vonage, постачальник послуг інтернет-телефонії, погодився відшкодувати споживачам $100 мільйонів за звинуваченнями в тому, що він використовував «темні схеми», щоб ускладнити відмову від своїх послуг.

В окремій скарзі на «темні практики» Epic Games регулятори заявили, що користувальницький інтерфейс Fortnite мав контрінтуїтивно зрозумілий, непослідовний і заплутаний макет, що призводило до того, що користувачі несли витрати за допомогою натискання однієї кнопки. З гравців могли стягувати плату під час спроби активувати гру зі сплячого режиму або під час завантаження екрана, йдеться у скарзі. Діти в кінцевому підсумку списували кошти без відома своїх батьків.

Попри низку скарг від гравців, компанія використовувала маніпулятивну тактику, щоб утримати споживачів від скасування несанкціонованих платежів або запитів на повернення коштів, зазначають в FTC. Ці методи призвели до небажаних платежів користувачів на сотні мільйонів доларів, вважають у відомстві.

У своїй заяві Epic зазначила, що в індустрії відеоігор, яка швидко розвивається, давніх галузевих стандартів вже недостатньо для захисту гравців.

«Жоден розробник не створює гру з наміром опинитися в такій ситуації», – йдеться в заяві компанії. – «Ми прийняли цю угоду, тому що хочемо, щоб Epic була в авангарді захисту прав споживачів і забезпечувала найкращий досвід для наших гравців».