Дослідник розгадав мовну головоломку, якій 2,5 тисячі років

Граматична головоломка, яка залишалась нерозв’язаною протягом 2,5 тисяч років, нарешті була розгадана дослідником, чиє елегантне рішення ґрунтується на тлумаченні одного санскритського слова, повідомляє Vice.

Це дозволило розблокувати «мовну машину» – ранню версію того, що ми сьогодні називаємо алгоритмом, — розроблену давньоіндійським мовознавцем Паніні, та адаптувати його впливову роботу в програмне забезпечення для генерування граматично правильних санскритських фраз.

Ріші Раджпопат, дослідник санскриту, розгадав цю загадку під час захисту докторської дисертації в Кембридзькому університеті.

У дисертації Раджпопата викладено його розв’язання проблеми, закладеної в шедеврі Паніні – Aṣṭādhyāyī («Аштадх’яї»), який є граматичним посібником з санскриту, однієї з найвпливовіших мов в історії.

У цьому тексті Паніні розробив систему, яка може генерувати граматично правильні санскритські слова і фрази з їх складових частин, таких як основні слова і суфікси. Паніні обмежив цей алгоритм 4 тисячами граматичних правил, що стосуються основ механіки санскриту. Систематичний характер Aṣṭādhyāyī подібний до підходу, який використовується в сучасних мовах програмування.

Aṣṭādhyāyī є видатним досягненням, але вчені протягом століть намагалися вирішити конфлікти, які виникають, коли два правила Паніні суперечать одне одному.

Паніні передбачив цю проблему і включив у свою працю сутру (правило) під назвою «1.4.2», у якому говориться: «Vipratiṣedhe paraṁ kāryam». Центральне слово «paraṁ» приблизно означає «те, що йде після». Ця настанова довгий час тлумачилась так, що у випадку конфлікту правил перевагу має те, яке стоїть пізніше в послідовності, записаній в Aṣṭādhyāyī

Однак така точка зору часто призводить до граматично неправильних результатів, і ця проблема дратувала дослідників протягом тривалого часу.

У своїй дисертації Раджпопат стверджував, що правило, позначене як «1.4.2», поколіннями читалося неправильно через плутанину в тлумаченні слова «paraṁ». Він вважає, що це слово пропонує бічний опис слова або фрази, яка читається зліва направо; отже, «той, що йде після» стосується слова «праворуч».

У цій набагато простішій структурі конфлікти правил повинні сприяти тому правилу, яке застосовується до слова «праворуч», на противагу правилу, яке зустрічається пізніше в ширшому порядку Aṣṭādhyāyī. Це рішення майже завжди призводить до граматично правильних санскритських фраз, що дозволяє припустити, що саме це, можливо, і було початковим наміром Паніні, коли він писав правило «1.4.2».

Завдяки цьому відкриттю знаменита «мовна машина» Паніні може бути перетворена на програмне забезпечення, яке може генерувати мільйони граматично правильних санскритських фраз.