«Аватар: Шлях води» створений з величезною кількістю нових і дорогих технологій

Вийшов новий трейлер фільму Джеймса Кемерона «Аватар: Шлях води», який є продовженням найкасовішого фільму всіх часів. Він настільки ж візуально вражаючий, як і очікувалося, і водночас трохи глибше занурює в сімейну історію, що лежить в основі фільму.

Хоч як би ви ставилися до «Аватара», не можна заперечувати технічні досягнення, які здійснили Кемерон і його команда. І в новому профілі GQ Кемерон розказує про штучний інтелект, алгоритми, абсолютно нові камери та всілякі інші технології, що стоять за цим фільмом:

Процес створення Кемероном фільмів «Аватар» є складним; він передбачає створення багатого на дані, але візуально невиразного пакета – Кемерон називає його «шаблоном», – в якому він фіксує освітлення, виконання і рухи камери  і який потім передається компанії Wētā для застосування алгоритмів і шарів анімації, щоб оживити цей шаблон. «Це не анімація в сенсі Pixar, де вони просто вигадують щось, – сказав Кемерон.  – Актори вже визначили, що вони роблять, але це треба перенести з відзнятих даних на 3D-CG персонажа. І там є різноманітні кроки штучного інтелекту.

За допомогою камер Sony Venice Кемерон з командою побудували нову систему камер, яка, по суті, просто з’єднує кілька камер високого класу для створення стереоскопічної 3D-системи. Кілька років тому Кемерон особливо хвалив високий динамічний діапазон камер. Крім того, він, очевидно, з’ясував, як знімати та робити захоплення руху одночасно над і під водою.

Кемерон відомий тим, що на більшості своїх знімальних майданчиків він поєднує в собі й винахідника, і режисера — наприклад, для першого фільму «Аватар» він побудував знімальну установку, яка дозволяла йому бачити персонажів в їх комп’ютерному оточенні в реальному часі під час зйомки. Він також відомий небайдужістю до технологій та кіновиробництва. Наприклад, він був раннім прихильником 3D, але мав різкі висловлювання про те, як інші використовували цю технологію.

В інтерв’ю для GQ Кемерон каже, що всі ці нові технології вимагають неабиякої роботи. Є чудовий епізод, коли Кемерон переглядає чотириста п’яту версію одного ефекту, знятого на камеру (це основна причина того, що фільм вийшов неймовірно дорогим і неймовірно пізнім; і це лише другий з п’яти фільмів «Аватар», а четвертий, за словами Кемерона, буде по-справжньому «диким») – це весела історія з чудовими деталями, але найбільш зворушливим є момент, коли Кемерон стоїть перед мікшерним пультом у кінозалі та не може зрозуміти, як налаштувати звук:

«Я завжди кажу їм, що тут занадто багато клятих ручок, — сказав він. — Я маю на увазі, що можна керувати зорельотом з меншою кількістю ручок, ніж тут».