Декілька днів тому на автодромі Automotive Testing Papenburg в Німеччині хорватському виробнику Rimac вдалося встановити новий рекорд швидкості для серійних електричних авто. За кермом Rimac Nevera, який має чотири двигуни загальною потужністю 1914 к.с. та крутним моментом у 2360 Н•м, знаходився головний тест-пілот компанії Міро Зрнчевич (Miro Zrnčević).

Після виходу з повороту на 4-кілометрову пряму на швидкості понад 260 км/год (160 миль/год), Міро зміг розігнати електрокар до 412 км/год (258 миль/год), що зафіксували вимірювальним комплексом Racelogic V-Box. Заїзд виконувався на дорожніх шинах Michelin Pilot Sport Cup 2R.

«Їхати зі швидкістю 412 км/год, або 258 миль/год, означає подорожувати з третиною швидкості звуку. Просто досягти цього в дорожньому автомобілі неймовірно складно, але з Nevera ми створили автомобіль, який може долати великі відстані на одному заряді, може долати вузькі та звивисті гоночні траси, може дрифтувати, а також побити рекорди швидкості на прямій, як для прискорення, так і для максимальної швидкості. Я їздив на Nevera з тих пір, як вона вперше повернула колесо, і побачити ідеально відточену машину, яка є сьогодні, це справді емоційний момент. Найважливіше, про що я дізнався під час спроби досягти максимальної швидкості, це те, наскільки стриманим і стабільним був автомобіль, що підтверджує те, що наші команди з аеродинаміки та динаміки автомобіля виконали чудову роботу» — коментує пан Зрнчевич.

Що цікаво, два роки тому симуляція швидкості електрокара показала такий самий результат. А взагалі, клієнтські автівки штучно обмежені в максимальній швидкості до 352 км/год (219 миль/год). При цьому з місця вони можуть розганятися до 100 км/год (60 миль/год) за 1,97 секунди, а до 300 км/год (184 миль/год) — 9,3. 

Але абсолютний рекорд швидкості для електрокарів належить Venturi Buckeye Bullet 3, який розроблено виключно для встановлення максимальної швидкості. Він також має чотири двигуни, але їх загальна потужність становить 3000 к.с., що дозволило розігнатися на озері Бонневіль в Юті до 549,43 км/год (341,4 милі/год).

Rimac Nevera оновив світовий рекорд швидкості серед серійних електрокарів

Також в одному з заїздів на короткий час зафіксували швидкість 576 км/год (358 миль/год), а за розрахунками розробників цю «ракету» потенційно можливо розігнати до вражаючих 708 км/год (440 миль/год).