VESA оприлюднила специфікацію DisplayPort 2.1. Оновлення має повну зворотну сумісність із DisplayPort 2.0, і завдяки багатомісячній співпраці асоціації з партнерами усі пристрої, що мають сертифікацію DP 2.0 (відеокарти, монітори, кабелі тощо), повністю задовольнятимуть вимогам DisplayPort 2.1.

Що ж змінилося? За словами VESA, оновлений стандарт оптимізує підключення як через стандартний роз’єм DP, так і через USB-C та USB4. Одним з головних нововведень у DisplayPort 2.1 є нова функція керування, яка дозволяє більш ефективно використовувати з’єднання через USB4 при передачі інших даних одночасно з основним відеопотоком. Завдяки кодеку Display Stream Compression (DSC) та протоколу Panel Replay, запевняє VESA, вдасться зменшити використання пропускної здатності на 67% без появи візуальних артефактів.

Також були оновлені специфікації кабелів — тепер при тій самій пропускній здатності вони можуть мати більшу довжину. Так, кабелі DP40 за стандартом DisplayPort 2.1 можуть бути більше ніж 2 метри довжиною, а DP80 — більше ніж 1 м.

VESA представила стандарт DisplayPort 2.1