Технологія вакцини від Covid може допомогти лікувати рак вже до 2030 року

Угур Сахін та Озлем Тюреджі – подружжя, яке стало співзасновниками німецької біотехнологічної компанії BioNTech у 2008 році, «досліджуючи нову технологію, що містить РНК-месенджер для лікування раку». Вони співпрацюють з компанією Pfizer, щоб використовувати той самий підхід для своєї вакцини проти Covid, «тепер лікарі сподіваються, що це може призвести до нових методів лікування меланоми, раку кишківника та інших видів пухлин».

BioNTech проводить кілька випробувань, в тому числі одне, в якому пацієнтам вводять персоналізовану вакцину, щоб спонукати їх імунну систему атакувати хворобу. Використовувана технологія мРНК працює шляхом надсилання інструкції або плану клітинам для виробництва антигену або білка. У випадку Ковіду цей антиген є частиною шипового білка вірусу. При раку він буде маркером на поверхні пухлинних клітин. Це вчить імунну систему розпізнавати та націлювати уражені клітини на знищення.

Виступаючи в ефірі програми «Неділя з Лаурою Куенсберг» на BBC, професорка Тюреджі сказала: «мРНК діє як схема і дозволяє наказати організму виробляти ліки або вакцину … в цьому випадку антигенів раку, які відрізняють ракові клітини від нормальних клітин».

Використання сили мРНК для виробництва вакцин не було доведено до Covid. Але успіх вакцин на основі мРНК в умовах пандемії заохотив вчених, які працюють з цією технологією в галузі онкології.

The Guardian зазначає, що подружжя заявило, що вакцини проти раку можуть бути доступні вже «до 2030 року», хоча Озлем Тюреджі попереджає: «Як вчені, ми не наважуємося сказати, що у нас будуть ліки проти раку. У нас є ряд проривів, і ми будемо продовжувати працювати над ними».

BioNTech працювала над вакцинами проти раку на основі мРНК до початку пандемії, але в умовах глобальної надзвичайної ситуації компанія переорієнтувалася на виробництво вакцин проти Covid. Зараз компанія має кілька вакцин проти раку, які проходять клінічні випробування.