Помста вазонів: Художник винайшов спосіб самозахисту для кімнатних рослин

Незадоволений обставинами, коли кімнатні рослини не мають засобів для самозахисту, художник Девід Боуен створив роботизований інтерфейс, який дозволяє їм використовувати біологічні сигнали, щоб розмахувати зброєю.

Вірусне відео, розміщене в соціальних мережах, показує, як скромний філодендрон розмахує мачете за допомогою роботизованої руки. За словами винахідливого художника, рука отримує сигнали від біосенсорів ЕЕГ, розміщених на листі рослини, які потім зіставляються з руховими функціями руки, що дозволяє рослині контролювати рухи ножа.

«Я розмірковував над тим, що станеться, якщо звичайна кімнатна рослина зможе захищатися за допомогою того ж пристрою, який часто використовується для її знищення», – розповів Боуен.

Проєкт під назвою «Рослинний мачете» використовує мікроконтролер Arduino і клейкі сенсорні накладки для збору біологічних імпульсів з п’яти листків рослини у вигляді даних про змінний опір. Потім Raspberry Pi обробляє ці сигнали та передає їх в режимі реального часу на управління двигунами маніпулятора робота, дозволяючи природним біологічним процесам рослини контролювати його фізичні рухи.

«Таким чином, рухи мачете визначаються на основі даних, отриманих від рослини», — пише Боуен в заяві на своєму вебсайті. – «По суті, рослина є мозком робота, який контролює мачете, визначаючи, як воно розгойдується, б’є, ріже і взаємодіє в просторі».

Боуен не перший, хто використовує рослини та живі організми для взаємодії з електронікою. Подібні проєкти використовували біоритми грибів та інших форм рослинності для гри на синтезаторах, а один з виробників синтезаторів навіть виготовив модуль, який дозволяє людям підключати рослини до більших систем.