SpaceX та NASA домовилися з’ясувати, чи може корабель Dragon відвідати та потенційно допомогти продовжити життя космічного телескопа Хаббл. Дослідження триватиме близько шести місяців і в ньому братимуть участь як інженери космічного агентства, так і компанії Ілона Маска.

Окрім того, з дослідженням має допомогти програма Polaris, приватна ініціатива польотів людини в космос, що фінансується мільярдером Джейсоном Айзекманом. Раніше цього року він купив три польоти в космос на космічному кораблі Dragon компанії SpaceX, серію місій, яку він називає Polaris.

Поки що невідомо, чи потрібен екіпаж для польоту до Хаббла або ж для цього підійдуть автономні вантажні капсули Dragon, і чи взагалі можливо, щоб корабель SpaceX безпечно відвідав телескоп. Існує багато невідомих факторів для цієї потенційної місії, тому дослідження буде дуже доречним.

За 32 роки свого існування Хаббл, що знаходиться на низькій навколоземній орбіті, вже потребував ремонту та модернізації. Космічний шаттл NASA здійснив п’ять місій до космічного телескопа. З часу останньої місії у 2009 році орбіта Хаббла повільно деградувала, оскільки він наближався до зовнішніх країв земної атмосфери. Зараз телескоп знаходиться приблизно на 30 кілометрів ближче до Землі, ніж у 2009 році. Модернізація Хаббла може допомогти продовжити термін його служби.

З усім тим, NASA не планує самостійно відновлювати роботу Хаббла. Учасники дискусії під час оголошення про початок дослідження неодноразово підкреслювали, що телескоп «все ще перебуває в хорошій формі». Навіть без нової місії, як очікується, Хаббл ще зможе попрацювати.

«Завдяки вдосконаленню минулих місій з обслуговування, ми очікуємо, що Хаббл працюватиме до кінця цього десятиліття, якщо не наступного», – зазначив Патрік Крауз, керівник проєкту космічного телескопа Хаббл.

Якщо місія буде здійсненна, і якщо вона буде схвалена, це покаже, що компанія може працювати над космічними технологіями, які не були розроблені з урахуванням особливостей SpaceX.

«SpaceX справді бачить майбутнє в тому, що ми є космічною цивілізацією. А це означає, що всюди літають космічні кораблі. Є дозаправлення на орбіті. Космічні станції різних компаній», – сказала Джессіка Дженсен, віцепрезидентка з клієнтських операцій та інтеграцій компанії SpaceX. «Такі місії, як ця, де компанії вчаться адаптуватися і знаходити способи взаємодії зі старими апаратами… Я думаю, що це дивовижна можливість, і саме так галузь повинна рухатися вперед».

Хоча останнім часом Хаббл був дещо затьмарений дивовижними знімками з нового космічного телескопа Джеймса Вебба, він продовжує створювати дивовижні зображення Всесвіту. У березні телескоп виявив найстарішу відому зірку, а цього тижня зробив неймовірні знімки місії DART, яка відправила космічний апарат на курс зіткнення з астероїдом.