Українські астрономи пишуть, що бачили над Києвом безліч НЛО

Згідно з новою статтею «Непізнані повітряні явища І. Спостереження за подіями», опублікованою Головною астрономічною обсерваторією Києва спільно з Національною академією наук України, метеостанції в Києві та селі на південь від столиці, що має назву Винарівка, фіксували НЛО, який дослідники називають «фантомами», «об’єктом, який є повністю чорним тілом, що не випромінює, а поглинає все випромінювання, яке на нього падає». Дослідники також вказують, що НЛО, які вони бачать, настільки швидкі, що їх важко сфотографувати. На публікацію українських астрономів звернуло увагу видання Vice.

У вступі до дослідження йдеться про те, що Пентагон зацікавився НЛО і створив Загальнодоменне управління з розслідування аномальних явищ (All-domain Anomaly Resolution Office, AARO). Місія AARO полягає в синхронізації зусиль Міністерства оборони та інших федеральних відомств і агентств США з виявлення, ідентифікації та атрибуції об’єктів у повітряному просторі, що становлять військовий інтерес і пов’язані із загрозами безпеці польотів і національній безпеці. Це стосується неідентифікованих аномальних, повітряних, космічних, підводних і трансмедіальних об’єктів. NASA проведе незалежне дослідження неідентифікованих явищ в атмосфері.

З огляду на такий інтерес з боку американських колег, Головна астрономічна обсерваторія НАН України вирішила провести незалежне дослідження неідентифікованих явищ в атмосфері. Для цього дослідники використовували дві метеостанції, встановлені в Києві та в селі Винарівка на півдні Київської області. Відстань між ними становила 120 км. Станції були обладнані ПЗЗ-камерами ASI 178 MC та ASI 294 Pro, а також об’єктивами Computar з фокусною відстанню 6 мм. Для запису даних використовувалася програма SharpCap 4.0. Спостереження за об’єктами проводилися на денному небі.

Яскравість неба, в залежності від стану атмосфери та відстані від Сонця, коливається від мінус 3 до мінус 5 зоряної величини за квадратну дугову хвилину. Дослідники розробили спеціальну методику спостереження, яка враховує високі швидкості об’єктів, що спостерігаються. Час експозиції був підібраний таким чином, щоб зображення об’єкта під час експозиції суттєво не зміщувалося. Частота кадрів підбиралася з урахуванням швидкості руху об’єкта і поля зору камери. На практиці час експозиції становив менш як 1 мс, а частота кадрів — не менше 50 Гц. Кадри записувалися у форматі .ser з розрядністю 14 і 16 біт. Дослідники визначили, що порушення цих умов  призводять до відсутності фіксації об’єктів під час спостережень. Для визначення їхніх координат камери встановлювалися в напрямку зеніту або Місяця.

«Ми спостерігаємо значну кількість об’єктів, природа яких не ясна» — йдеться в дослідженні. «Око не фіксує явища, які тривають менше однієї десятої секунди. Щоб розпізнати подію, потрібно чотири десятих секунди. Звичайні фото- та відеозаписи також не зафіксують [непізнане повітряне явище]. Щоб виявити НЛО, потрібно точно налаштувати обладнання: витримку, частоту кадрів і динамічний діапазон».

Дві послідовні зйомки звичайних швидкоплинних об’єктів зі швидкістю не менше 50 кадрів за секунду.

Група об’єктів, що сяють, з різною яскравістю на тлі Місяця.

Вчені розділили свої спостереження на дві категорії: космічні та фантоми. «Ми зазначаємо, що космічні – це об’єкти, які світяться і є яскравішими за фон неба. Ми називаємо ці об’єкти іменами птахів (стриж, сокіл, орел)», – йдеться у статті. «Фантоми — це темні об’єкти з контрастністю від декількох до приблизно 50%».

Зображення фантомного об’єкта.

Компоноване зображення фантомних об’єктів.

Використання камер дозволило вченим проводити неодноразові спостереження за дивними об’єктами. У статті не зазначено, що це за об’єкти, лише описані спостереження та згадано їх високу швидкість. 

«Були виявлені польоти одиночних, групових і ескадр об’єктів, які рухалися з [кутовою] швидкістю від 3 до 15 градусів за секунду», – йдеться в дослідженні. «Фантоми спостерігаються в тропосфері на відстанях до 10 – 12 км. Ми оцінюємо їх розмір від 3 до 12 метрів і швидкість до 15 км/с».

Борис Жиляєв, провідний вчений дослідження, відмовився надавати коментар для Vice.