У 2016 році компанія Facebook запустила власну дослідницьку бібліотеку штучного інтелекту з відкритим кодом PyTorch. Тепер замість Facebook компанія називається Meta, а через 6 років після створення бібліотеки PyTorch і 150 000 проєктів від 240 співавторів, Meta оголосила, що незабаром вона вийде з-під прямого контролю компанії. Тепер PyTorch стане незалежною організацією PyTorch Foundation, яка буде підпорядковуватися Linux Foundation, повідомляє Engadget.

Упродовж останніх 15 років PyTorch стала провідним стандартом для спільноти дослідників штучного інтелекту. Гендиректор Meta Марк Цукерберг зауважив, що PyTorch використовують близько 80% дослідників, які представляють свою роботу на великих конференціях із машинного навчання, як от NeurIPS чи ICML.

«Ми створили бібліотеки, які підтримують деякі з основних областей галузі штучного інтелекту, такі як Torchvision, який є основою більшості сучасних досліджень комп’ютерного зору», — написав Цукерберг. «Фреймворк [PyTorch] і надалі буде частиною дослідницької та інженерної роботи Meta щодо штучного інтелекту».

Але Pytorch – це не лише дітище Meta, він слугує технологічною основою для більшої частини роботи Amazon Web Services, а також Microsoft Azure та OpenAI. Тому PyTorch Foundation «матиме широку керівну раду, що складається з представників AMD, Amazon Web Services, Google Cloud, Meta, Microsoft Azure і Nvidia, з наміром з часом розширюватись». Щоби PyTorch Foundation не втрачала з поля зору свої цінності, організація дотримуватиметься чотирьох принципів: «залишатися відкритою, зберігати нейтральний брендинг, залишатися справедливою і формувати сильну технічну ідентичність». 

Попри начебто звільнення від прямого нагляду, Meta планує використовувати PyTorch, як свою основну дослідницьку платформу штучного інтелекту, а також підтримувати організацію фінансово. Втім, Цукерберг зазначає, що компанія планує підтримувати «чіткий розподіл між бізнесом і технічним управлінням» організації.