Про що вам не розкажуть IT-школи

Після випуску про IT-Generation на моєму YouTube-каналі, захотілося розказати про те, як IT-школи вас обманюють, продаючи курси, які вам ніяк не допоможуть. І навіть якщо ви виграєте грант від програми – ви, скоріше за все, просто згаєте час.

Одразу скажу, що жодна школа не може гарантувати вам працевлаштування. І навіть найкраща школа не зможе вас чогось навчити, якщо ви не будете вчитись самостійно. Одні із кращих програмістів яких я знаю – самоучки.

Колись я будував свою школу – Lviv IT School. В неї була доволі правильна ідея: ми проводили інтерв’ю зі студентами, розраховували брати тільки тих, хто реально хоче в IT, робити це все не за гроші, а на розвиток індустрії. Знаєте скільки ми набирали першу групу на Android? 6 довбаних місяців!

З цього виходить багато проблем. Коли школа росте – треба збільшувати видатки: офіси, класи, персонал. Щоб перекрити видатки потрібно збільшити прибуток, отже більше студентів. А щоб їх стало більше – потрібно знижувати планку, і як тільки ти це робиш – до дупи йде результат. Така математика.

Тому підходимо до першого обману – якщо школа гарантує працевлаштування, то вона вам «заливає» очі з першого погляду. Це обман. Працевлаштування залежить тільки від вас: трохи удачі, і не втратити шанс.

Другий обман – кількість працевлаштованих. Особливо якщо там дуже багато випускників. Одна школа з IT Generation каже, що при 36 тис. випускників – роботу знайшли 92%, що б значило що кожен шостий айтівець – випускник цієї школи.

Так, школи про яку багато хто чув, але результати не однозначні. Якщо не вдаватися в деталі, то кількість випускників – це дуже часто просто показник, скільки людей заплатили за навчання.

Є школи які навчають взагалі всьому, при чому з викладачами, які якщо хоча б рік пропрацювали в IT – то вже добре. Є у Львові одна школа, яка вчить студентів, а потім вони залишаються в школі, щоб вчити інших.

І це реально так. Школа дає атмосферу культу: слабка програма, слабкі викладачі, і ви – як поганий випускник, який так і не зміг отримати роботу в IT, будете навчати інших студентів своєму сакральному мистецтву. Це як Арестович на курсах Арестовича.

Взагалі, викладач в IT-школі одночасно важливий, і ні. Якщо він крутий професіонал, то у вас є багато шансів отримати прекрасного ментора. Якщо він поганий – то у вас буде наочний приклад, яким не треба бути, і робити все, щоб таким не стати. Ну але багато хто зупиняється на тому, щоб бути як викладач. І це дуже погано.

Програми в школах часто не міняються. До прикладу якийсь ідейний викладач створить програму, а потім розуміє, що це все марно, і йде з тієї школи. А програма залишається. І ось її як Біблію носять багато років, щоб інші, менш просунуті викладачі, продовжували справу, але в сучасному IT все міняється швидше, ніж мода на джинси кльош. І тому програму потрібно міняти кожні пів року, а не читати «пісьма дрєвніх і мудрєйших» та видавати у своїй інтерпретації. І так, праця вчителів має нормально оплачуватись.

Звісно це призводить до високої ціни курсів. А що ви думали, саме тому навчання в топових універах таке дороге. Але через високу ціну на курси знайдеш мало людей, які заплатять, а як не вийде потім знайти роботу, то спалять школу. Коротше, низька ціна курсів – запорука 100% обману.

Більше коментарів!