Телескоп Вебба знайшов вуглекислий газ в атмосфері екзопланети за межами Сонячної системи

Космічний телескоп Вебба від NASA вперше чітко виявив вуглекислий газ в атмосфері екзопланети за межами Сонячної системи. CO2 знайшли у газової планети-гіганта, що обертається довкола зірки на відстані 700 світлових років від Землі. 

Планета WASP-39 b у 1.3 рази більша за Юпітер, однак має на чверть меншу масу. На розпеченому гіганті панує температура 900°C, що не дивно, оскільки планета розташована дуже близько до своєї зірки. Повний оберт, який на Землі триває рік, вона робить лише за 4 дні. 

Планету виявили у 2011 році, помітивши, як вона частково затемнює світло зірки, коли проходить між нею та Землею. Інші телескопи NASA довели, що в атмосфері гіганта містяться водяна пара, натрій та калій. Однак лише надзвичайна чутливість до інфрачервоного світла у телескопа Вебба допомогла виявити вуглекислий газ. 

Дослідити атмосферу планети можливо, коли вона стає перед зіркою. Частина зоряного світла повністю затемнюється планетою, а частина проходить через її атмосферу. Оскільки різні гази поглинають різні комбінації кольорів, дослідники можуть аналізувати невеликі відмінності в яскравості світла та визначити, з чого складається атмосфера.

Використовуючи інструмент NIRSpec, науковці вперше чітко довели наявність вуглекислого газу за межами Сонячної системи. Жодна обсерваторія досі не вимірювала настільки тонкі відмінності у яскравості окремих кольорів. Доступ до цієї частини спектра допоможе визначити вміст газів, таких, як метан і водяна пара, а також вуглекислого газу. Вважається, що вони входять до складу атмосфери екзопланет різних типів. 

«Настільки чіткий сигнал про вуглекислий газ на WASP-39 b – це хороший передвісник для виявлення атмосфери на менших планетах земного розміру», – говорить науковиця з Каліфорнійського університету, яка очолює групу дослідників. 

Розуміння складу атмосфери може розкрити деталі походження планети та її еволюції. Науковці зможуть дізнатися, скільки твердого та газоподібного матеріалу брало участь у формуванні планети. У найближчі 10 років такі дослідження планують провести для багатьох інших планет, щоб зрозуміти, як вони виникли.

Більше коментарів!