Поблизу Африки знайшли кратер від астероїда, який може бути «братом» убивці динозаврів

Коли 66 мільйонів років тому величезний астероїд впав у Мексиканській затоці – чи був він один? Таке питання нещодавно постало перед науковцями, коли вони знайшли другий подібний кратер на іншому боці Атлантичного океану. 

Кратер, що свідчить про супутника вбивці динозаврів, має дещо менші розміри. Названий кратером Надір, він лежить на океанічному дні на глибині 300 метрів у 400 км від узбережжя Гвінеї (Західна Африка). Діаметр кратера – 8.5 км, отже, його міг створити астероїд розміром трохи менше за пів кілометра. 

Прихований під водою кратер знайшов британський науковець, коли вивчав дані сейсмічної розвідки. Він шукав краще місце для буріння, щоб зрозуміти минулі кліматичні зміни на Землі. Такі дослідження фіксують різні шари гірських порід і осадів під землею, часто на глибині кількох кілометрів. 

«Я ніколи не бачив нічого подібного. Форма Надіра є характерною для удару астероїда. Він має піднятий край, що оточує центральну зону, а також шари уламків, які виходять назовні», – говорить науковець. 

За словами вчених, удар такого астероїда міг спричинити цунамі заввишки в кілометр і землетрус магнітудою близько 6.5 бала. Це набагато менші руйнування за ті, які міг спричинити астероїд «вбивця динозаврів». Для порівняння, він мав діаметр у 12 км та утворив западину завширшки 200 км. Його падіння викликало потужні підземні поштовхи, цунамі та бурі.

Ідея про те, що у той час на Землю упав не один астероїд, не нова. Деякі науковці також припускають, що Бовтиська западина в Україні теж може бути пов’язана з кратером Мексиканської затоки. Її вік приблизно такий самий.

Більше коментарів!