Через повномасштабний напад Росії, який продовжується вже майже 6 місяців, Україна стала однією із найбільш замінованих країн у світі, а звільнені від окупантів території будуть потребувати років розмінування. Щоб пришвидшити цей процес логістична компанія «Нова пошта» та ДСНС України об’єднали зусилля для розробки роботів-саперів. В рамках співпраці буде створено дві моделі: для розмінування водойм та для суші.

Роботи зможуть не лише знаходити міни, а й знешкоджувати їх. Це допоможе пришвидшити розмінування всієї території України та збереже життя піротехніків. У ДСНС визначили основні вимоги до таких роботів, а «Нова пошта» взяла на себе відповідальність за технічний напрям, а також за пошук та залучення партнерів.

«Україна нині – одна з найзамінованіших країн у світі. Близько 200 тисяч квадратних кілометрів, а це майже третина території держави, потребують розмінування. Найшвидше це можуть зробити роботи. А ми у «Новій пошті» накопичили чималий досвід у сфері роботизації. Разом з українськими стартапами й власною R&D командою ми розробили та впровадили вже три моделі роботів на своїх потужностях. Тепер ми використаємо цю експертизу у спільному проєкті з рятувальниками, щоб допомогти швидше повернути Україну до безпечного життя», — сказав Олексій Тараненко, директор з розвитку «Нової пошти».

У планах компаній розробити та забезпечити розрахунки піротехніків щонайменше по 20 роботів кожного типу.

Нагадаємо, що через високий рівень замінованості територій, ДСНС України взяла участь у створенні вже декількох застосунків, які повідомляють користувачів про мінну небезпеку – це «Розмінування України» та MineFree. Про те, які міни були використані на території України та як їх розпізнати, ДСНС повідомляла раніше.