IT-бізнес і війна: як змінився склад топ-50 IT-компаній в Україні станом на літо 2022

Більш ніж половина IT-компаній в Україні повідомили, що не припиняли найм працівників після початку війни. Проте, у тих самих компаніях найм скоротився на 20%, а загальна кількість IT-спеціалістів зменшилась на 3000, показало дослідження DOU.

З огляду на війну, майже половина компаній з рейтингу топ-50 має динаміку до зменшення кількості персоналу. Ось перша п’ятірка найбільших IT-компаній за числом співробітників:

  1. EPAM Ukraine
  2. SoftServe
  3. GlobalLogic
  4. Luxoft Ukraine
  5. Evoplay

У десятку найбільших компаній ввійшли також Ciklum, DataArt, NIX, Intellias та партнер Мінцифри Ajax Systems. 

Ciklum вперше опинився за 10 років опинився за її межами, посівши шосте місце. Перші дві компанії з рейтингу втрачали співробітників з України – SoftServe 164, а EPAM Ukraine – аж 1260.  Хоча багато компаній звільняли співробітників під час війни, йшлося насамперед про нетехнічних спеціалістів. У топ-25 компаніях навіть додалось близько 100 технічних фахівців. 

У січні загальна кількість співробітників у топ-50 вперше досягла 100 тисяч. Однак зараз у цих компаніях працює 97.6 тисяч фахівців через зменшення на 3%. Найбільшу частку займає перша половина списку. У топ-25 компаніях працює 77 тисяч спеціалістів. 

Багато українських співробітників IT-компаній також виїжджали за кордон. EPAM повідомив про декілька тисяч таких людей. Близько чверті з них уже повернулось, однак певна частина бачить своє найближче майбутнє в інших країнах. Попри негативну динаміку в Україні SoftServe із першої п’ятірки продовжував зростати за рахунок інших локацій по всьому світу. 

Найбільше за час війни зросла Ajax Systems – за пів року вони найняли 800 спеціалістів. Компанія відкривала нові офіси як в Україні, так і за кордоном. Також розширилися Evoplay і Genesis — на 366 і 200 фахівців відповідно.

Багатьом компаніям також довелось перенести офіси зі східних та південних міст України західніше. Найбільше офісів зачинилось у Харкові (13) та Києві (8). Водночас компанії відкривали нові локації на заході України та в інших державах. Найбільше компаній –17 – прийняла Польща.

Більшість з опитаних компаній не зупиняли найм в Україні, або зупинили та вже поновили його. Однак плани на розширення українських команд скромні – більшість планує зрости менш як на 200 спеціалістів. 

Більше коментарів!