Вакцина проти хвороби Лайма на фінальному етапі клінічного дослідження

Любителі відпочинку на природі можуть отримати захист від хвороби Лайма, яку переносять іксодові кліщі. Їй допоможе запобігти вакцина, яку зараз тестують у США, повідомляє NPR. 

Наразі вакцина перебуває на третій фазі клінічних досліджень і перевіряється на людях. Якщо тестування пройде успішно, вона може отримати схвалення та вийти на ринок у 2025 році. 

Нову вакцину під назвою VLA15 розробили Pfizer і французький виробник ліків Valneva. Вона буде призначена для людей віком від 5 років. Дослідження охоплює близько 6000 людей з Європи та США, де є ризик підхопити цю хворобу.

«Ми дуже раді досягти цієї важливої ​​віхи у розробці VLA15. Хвороба Лайма продовжує поширюватися і створювати незадоволену медичну потребу, яка впливає на життя багатьох у Північній півкулі», — говорить головний медичний директор Valneva.

Раніше у США вже існувала вакцина від хвороби Лайма, однак її вилучили з ринку 20 років тому. Хоча вакцина мала високу ефективність, її звинувачували у побічних ефектах, в тому числі артриті у пацієнтів. Нинішня вакцина працює подібно до попередньої, однак пропускає ту частину білка, якій приписували негативні явища. 

Крім потенційної вакцини, проти хвороби Лайма також розробляють моноклональні антитіла від MassBiologics, підрозділу Медичної школи університету Масачусетса. Перший етап випробування антитіл на людях завершиться цього місяця. Другий має початись наступної весни.

Більше коментарів!