На iPhone стане більше реклами

Компанія Apple планує розширити рекламний бізнес, пише у своїй тижневій колонці відомий інсайдер Марк Гурман. Останні декілька років виробник iPhone багато говорить про приватність користувачів та минулого року запустив функцію App Tracking Transparency або ATT, яка дозволяє споживачам вирішувати, чи можуть додатки відстежувати їх в інших програмах і на вебсайтах. Це нововведення значно підірвало рекламний бізнес таких компаній, як Meta, проте не заважає самій Apple показувати персоналізовану рекламу на своїх пристроях та планувати нові рекламні продукти.

Сьогодні рекламні зусилля Apple полягають у розміщенні медійних оголошень у додатках «Новини» та «Біржі», а також в App Store на iPhone, iPad і Mac. App Store також має пошукову рекламу, схожу на Google. А нещодавно Apple розмістила рекламу на Apple TV+ щодо своєї угоди Friday Night Baseball із Головною лігою бейсболу.

У програмах «Новини» та «Біржі» медійна реклама нічим не відрізняється від тієї, яку ви можете отримати на вебсайті з рекламою. В App Store реклама призначена для просування застосунків у самому магазині, тож її можна назвати навіть корисною для користувачів.

Деякі люди можуть обурюватися тим, що Apple розміщує рекламу в додатках «Новини» та «Біржі». Зрештою, iPhone має бути пристроєм преміумкласу. Припустімо, ви витратили $1000 або більше, щоб купити його, та чи хочете ви відчути, що Apple вичавлює з вас більше грошей лише за використання стандартних функцій?

Ще одна іронічна деталь полягає в тому, що рекламна система компанії використовує дані з інших її служб і вашого облікового запису Apple, щоб вирішити, яку рекламу показувати. Це не схоже на політику конфіденційності.

Ви можете вимкнути функцію персоналізації реклами (перегляньте розділ «Реклама від Apple» у меню налаштувань «Приватність»), і компанія каже, що 78% користувачів iOS 15 зробили саме це. Але система все одно використовуватиме такі дані, як ідентичність вашого оператора, тип пристрою та те, що ви читаєте.

Тоді ви можете запитати, чому програми Apple не повинні запитувати дозвіл відстежувати користувачів за допомогою повідомлення, що спливає? Це те, що відбувається з іншими програмами під ATT.

Apple каже, що причина в тому, що система «не стежить за вами в додатках і на вебсайтах, що належать іншим компаніям». Адже ATT призначений саме для цього. Якщо програма стороннього розробника не відстежує сторонні програми та вебсайти, їй також не потрібно показувати вікно з попередженням.

У App Store медійні оголошення зараз показуються на вкладці пошуку на панелі «Рекомендації». Незабаром Apple також розширить оголошення на головній вкладці «Сьогодні» та на сторінках завантаження програм сторонніх розробників. Пошукові оголошення в App Store дещо відрізняються: розробники можуть заплатити за те, щоб їхній додаток показувався в результатах, коли користувач шукає, наприклад, такі терміни, як «автомобільні перегони» або «баскетбол».

Проте майбутні амбіції технічного гіганта ширші. Кілька місяців тому змінилася організація рекламних команд Apple. Віцепрезидент рекламної групи Тодд Терезі знову почав підпорядковуватися безпосередньо керівнику підрозділу сервісів Едді Кью замість його заступника Пітера Стерна. (Терезі вже працював напряму з Кью під час роботи рекламної мережі Apple iAd у застосунках, яку компанія закрила у 2016 році).

Під час останньої телефонної розмови Apple про прибутки також згадували рекламний бізнес, хоча й не в позитивному ключі. Головний виконавчий директор Тім Кук і головний фінансовий директор Лука Маестрі сказали, що в роботі цього бізнесу спостерігалися деякі зустрічні вітри, пов’язані з Covid.

З усім тим, Кук звучав позитивно, назвавши рекламу «чудовим» інструментом просування для розробників програм. Своєю чергою, у підрозділі реклами Терезі виніс на обговорення значне розширення бізнесу. Він генерує близько $4 мільярдів щорічного доходу, і компанія хоче збільшити його до двозначного числа. Це означає, що Apple має активізувати свої зусилля.

Як зазначає Гурман, він вважає, що виробник Apple згодом розширить пошукову рекламу до Карт. А також, ймовірно, додасть її до своїх цифрових вітрин, таких як Apple Books і Apple Podcasts. А Apple TV+ може створювати більше реклами за допомогою кількох рівнів (так само як Netflix, Walt Disney і Warner Bros Discovery Inc. роблять зі своїми потоковими сервісами).

Зусилля щодо додавання пошукової реклами до карт Apple уже досліджено всередині компанії. Така функція, ймовірно, працюватиме подібно до пошукової реклами в App Store. Наприклад, японський ресторан може заплатити гроші, щоб потрапити на перше місце в місцевих списках, коли користувачі шукають «суші».

У додатках для книг і подкастів видавці могли б платити за те, щоб їхні роботи показувалися вище в результатах або в рекламі, розміщеній у додатках. Видавці вже давно можуть продавати книги в додатку Apple Books, а підписка на подкасти також може бути пов’язана з рекламою.

Тим часом Apple TV+ із підтримкою реклами може пропонувати старіші шоу за нижчою ціною — і сприяти просуванню платних пропозицій.

Тепер єдине питання полягає в тому, чи готові клієнти Apple — чемпіона конфіденційності та чистих інтерфейсів — жити з набагато більшою кількістю реклами.

Більше коментарів!