«Плюс» – подивіться цей мультимедійний проєкт про війну від UAID

Група волонтерів UAID, які від початку повномасштабного вторгнення допомагають військовим з обладнанням і захистом, створили мультимедійний проєкт про війну. Історія у форматі переписки між волонтеркою та військовим охоплює кілька місяців після 24 лютого. Діалоги яскраво показують тривогу за близьких, взаємопідтримку і стрімкий розвиток стосунків під час війни. 

«Однією з невідʼємних частин волонтерства є спілкування із захисниками та обговорення їх потреб. Дуже часто ділова переписка стрімко переростає в дружбу, інколи навіть в щось більше. Цю стрімкість підсилює потужний фактор — війна. Вона змушує жити сьогодні, бо завтра може не бути. Війна підсилює як ненависть до ворога, так і любов до близьких. 

Ми спробували показати абсурдність війни в 21 сторіччі, коли ми оточені новітніми технологіями, а все життя транслюється в режимі реального часу прямо в наших телефонах», – розповідають про проєкт на сторінці UAID.

Історія з переписки вигадана лише частково. Вона заснована на реальних подіях, а герої – збірні образи волонтерів UAID і військових, яким вони допомагають. 

Проєкт присвячений Олександру Литвинову – десантнику з 79 бригади ДШВ, родом з Миколаївської області. Вперше він пішов на війну ще у 2014 році. Мав прізвисько «Лінивий» і вважався безсмертним серед своїх товаришів. На жаль, 7 липня цього року Олександр загинув від осколкових поранень. 

«На війні шанс вижити, мабуть, відсотків 50-60. Цей шанс відчутно зростає за наявності якісного медичного та технічного обладнання. Сучасні гаджети такі як дрони, прилади нічного бачення, дозволяють захисникам бачити і чути краще, бути більш непомітними. Держава, на жаль, забезпечує військових лиш необхідним мінімумом і цього, здебільшого, недостатньо. Причин на це є безліч, але зараз не час шукати винних, ми мусимо діяти, бо ми всі є держава», – говорять у UAID, закликаючи підтримати їх діяльність. 

Мультимедійний проєкт розробили shoty.studio. Режисер – Богдан Романко. У якості саундтреку звучить пісня гурту ДахаБраха.

Подивитися «Плюс»