NASA надішле на Марс ще два гелікоптери – вони матимуть колеса і зможуть їздити по поверхні

Літальних апаратів на Марсі побільшає – NASA планує відправити на Червону планету ще два гелікоптери. Вони будуть подібні до Ingenuity, який вже працює на Марсі. Нові гелікоптери повинні будуть підібрати пробірки зі зразками, які зібрав ровер Perseverance, та перенести їх до посадкового модуля неподалік для відправки на Землю, повідомляє Gizmodo. 

За важливістю цю місію порівнюють із телескопом Вебба, оскільки вона не лише дозволить вивчити марсіанські зразки, а й надасть унікальний досвід для розробки наступних місій. Як і Вебб, Mars Sample Return є першою подібною місією. Технічно вона вже почалась – ровер Perseverance збирає зразки в кратері Єзеро, вкладаючи шматочки каміння у пробірки, та зберігає їх у себе або залишає на поверхні Марсу. На сьогодні ровер зібрав уже 10 таких зразків і працює з одинадцятим. 

Очікується, що Perseverance зможе самостійно під’їхати та передати зразки на космічний корабель, який згодом доставить їх на орбіту. Звідти інший космічний апарат зможе перенести їх на Землю. Гелікоптери стануть резервним варіантом. Вони будуть ідентичні Ingenuity, однак матимуть колеса для пересування по поверхні та важитимуть дещо більше. 

Кожен гелікоптер матиме «руку» для захоплення пробірок. Зразки важать не більше 150 г, тож із доставкою не повинно виникнути труднощів. Апарати літатимуть на відстань не більше 700 м від посадкового модуля. 

Раніше очікувалось, що для доставки зразків на Червону планету надішлють марсохід. Проте гелікоптер Ingenuity довів свою ефективність на Марсі, а Perseverance залишається в гарному стані. За оцінками науковців, він працюватиме принаймні до початку 2030-х, не потребуючи «дублера». Надсилання двох гелікоптерів замість марсохода також допомогло зробити місію організаційно простішою. Програму повернення зразків ще проєктують, тож у ній можна очікувати більше змін.

Більше коментарів!