Дебют Toyota Crown: нове розуміння «седану» та надпотужний гібрид

Нещодавно дебютували нові автомобілі Toyota Crown – це справжня «ікона» для шанувальників JDM-стилю. Проте чи залишиться так й надалі, після кардинальної зміни концепції Toyota Crown? Та й загалом: яка вона, ця сама концепція Toyota Crown зараз? Адже віднині під назвою Toyota Crown ховається одразу чотири геть різних автомобілі, при цьому дебютом відмітився незвичний крос-седан.

Нові автомобілі Toyota Crown: тепер це чотири моделі

Вперше автомобіль Toyota Crown з’явився 1955 року. З того часу й до сьогодні було випущено 15 поколінь моделі – зазвичай це був класичний седан з потужними багатоциліндровими двигунами: зустрічались не тільки V6, а навіть V8. Звісно, зустрічались й «відхилення від головної лінії»: наприклад, у вигляді кузова «універсал» або гібридних версій в останніх поколіннях моделі. Однак все одно працювало правило «Toyota Crown – це великий потужний бізнес-седан».

А тепер це сімейство з чотирьох моделей. Три з яких мають додаток «крос» у своєму визначенні. Уважно погляньте на світлини нижче. Лише сіро-сріблястий автомобіль Toyota Crown Sedan Concept – це традиційний седан, він лише один такий у четвірці. Жовтий автомобіль Toyota Crown Estate Concept – це універсал з натяками на кросовер. Червоний автомобіль Toyota Crown Sport Concept – це купе-подібний кросовер. До речі, зауважте на назви: ці три моделі на даний час є концептами. Нарешті, коричнево-бронзовий автомобіль Toyota Crown – це і є той самий автомобіль, який вже офіційно дебютував та з якого починається відлік нового покоління.

Загалом Toyota Crown відтепер є не просто «моделлю», а окремим «сімейством моделей»: підготували одразу чотири різних автомобілі. З них лише один є традиційним седаном. Плюс ще два кросовери. А головним дебютантом зараз став крос-седан, про який розповім нижче…

Дебют – це «крос-седан»

Ось цей самий «крос» виражено у декількох позиціях: збільшений кліренс, великі колеса, темні захисні панелі по низу кузова. Але ж якщо виключити ці пункти, то автомобіль Toyota Crown є уособленням того самого седану, який ми так чекаємо. По-перше, це великий автомобіль: довжина – 4,93 м; колісна база – 2,85 м; ширина – 1,84 м; висота – 1,54 м (але тут не забувайте про формат «крос» та високий кузов, традиційний седан був би нижчим). По-друге, це таки седан: попри похилий дах, у нього окрема кришка багажника.

Крім того, новий автомобіль зберіг своє позиціювання – Toyota Crown все також є седаном бізнес-класу: просторий та зручний салон, шкіряне оздоблення всередині, сидіння з вентиляцією, панорамний дах, пара 12,3-дюймових дисплеїв (панель приладів та мультимедіа), сучасні системи безпеки, аудіосистема JBL тощо.

Сам виробник позиціює модель як «Toyota Crown нової ери»: збережено ключові якості седанів Crown, плюс додано популярний нині крос-формат. Одночасно з помітною зміною самого автомобіля також суттєво змінилось і його внутрішня технічна частина…

Сучасна платформа, потужні гібриди

Нові моделі Toyota Crown побудовані на вже відомій архітектурі TNGA: використовується платформі GA-K, передня підвіска МакФерсон, задня багатоважільна. Всі версії автомобіля отримають повний привод та гібридні силові агрегати. Причому запропоновано одразу два гібриди: обидва побудовані на основі бензинових 4-цилиндрових моторів, однак вони суттєво відрізняються конструкцією та потужністю.

Першим варіантом є гібрид THS, що комбінує 2,5-літровий атмосферний двигун та електропривод. Загальна потужність гібриду складає 236 к.с., він пропонує трансмісію eCVT (електромеханічний варіатор) та три режими руху, а повний привод E-Four AWD реалізовано за допомогою електромотору на задніх колесах.

Другий варіант ще цікавіший. Адже вперше на седанах Toyota використана система HYBRID MAX, що побудована на основі 2,4-літрового турбодвигуна, та пропонує загальну потужність 340 к.с. – непогано! Й навіть ще краще, коли починаєш вивчати трансмісію: 6-ступеневий «автомат» та задній модуль eAxle з електродвигуном, що має рідинне охолодження. Плюс шість режимів руху, включно з найбільш спортивним SPORT+ та власно-налаштованим CUSTOM.

Техніка нового автомобіля Toyota Crown змінилась чи не більш радикально, ніж зовнішність та позиціювання: два гібридних варіанти, повний привод з електромотором для задніх коліс, висока потужність та традиційний «автомат». А все для чого?…

Продажі в 40 країнах світу – чекаємо в Україні?

Схоже, компанія Toyota хоче зробити модель (тепер вже можна казати «сімейство») Crown глобальним. Вперше від 1972 року, автомобіль Toyota Crown повертається на ринок США – після 50 років відсутності потрібно шукати нові підходи до покупців. А загалом нові автомобілі Toyota Crown мають продаватись у 40 країнах та регіонах.

То ж не дивно, що компанія вирішила зробити ставку на більш універсальний крос-формат, що зараз популярний у всьому світі. Включно з Україною: особисто мені хочеться побачити нові Toyota Crown і в нашій країні. А вам?

Більше коментарів!