Українські розробники використовують штучний інтелект для точнішого бомбардування з дронів

Військова техніка росіян часто добре замаскована, однак українці знаходять і знищують її за допомогою безпілотників, які прицільно скидають бомби на ворогів. Такий дешевий та ефективний спосіб з’явився завдяки розробникам, які використали штучний інтелект для виявлення цілей. 

Про феномен розповідає репортер Марчін Вирвал (Marcin Wyrwał) з видання Onet. Найголовніші тези з його тексту англійською опублікував у Twitter користувач ChrisO. 

Спільнота українських розробників зосередилась на ключовій проблемі – як точно ідентифікувати та поцілити у замаскованого ворога. Вони почали співпрацювати з військовою ініціативою «Дельта», яка шукає технологічні способи боротьби. 

Двоє розробників, які раніше працювали над скануванням об’єктів, «навчили» ШІ виявляти замасковану російську техніку. Коли дрон фільмує все, що бачить його камера, штучний інтелект автоматично виявляє вороже обладнання і позначає його червоними квадратами. Точні координати техніки передаються оператору дрона і командиру у штаб. 

Оскільки дрон несе вибухівку, командир дає наказ атакувати. За допомогою невеликих бомб (наприклад, модифікованої протитанкової гранати) таким чином можна знищити навіть танк. Зазвичай дрон несе кілька бомб, тож одну можуть використати для наведення, а інші – для ураження. 

Деякі дрони можуть нести по 4 бомби та вражати принаймні по дві цілі за виліт. Зараз розробляють можливість переводити дрони у режим камікадзе, якщо ціль достатньо важлива. Навіть у такому випадку знищення танка залишається дешевим. Вартість дрона $15 000 – $20 000, а бомби – $1 000, у той час, як танки та БМП коштують набагато дорожче. 

Цікаво, що такі дрони не вразливі для російської радіоелектронної боротьби, оскільки вони не використовують GPS для навігації під час польоту. 

Також Україна використовує багато незалежних систем, які часто працюють за абсолютно різними принципами. На відміну від російських «Орланів», які розробляє державне підприємство за наказом від уряду, українські системи розробляються ентузіастами та створюють різноманітну екосистему з різними типами дронів.

Оскільки така система ще й постійно розвивається, ворогу складно їй протидіяти. Зараз розробники працюють над дронами, які зможуть літати на відстань до 50 км та нести вантаж до 20 кг. 

Більше коментарів!