Starlink в Україні: Як він працює і чи можуть орки перехопити сигнал?

Сьогодні інформація – це найцінніше, що є у світі. Звичайно, після життя людини. Викривлення інформації або її обмеження – може призвести до серйозних негативних наслідків. Одразу після початку повномасштабного вторгнення росії на територію України, ворог у першу чергу почав руйнувати інфраструктуру провайдерів і мобільних операторів. Все для того, щоб позбавити нас можливості бути на зв’язку і мати доступ до інформації. Це поставило під загрозу життя багатьох людей. Адже, по-перше, без комунікації люди не можуть дізнатися про загрозу, про можливості та шляхи порятунку. А по-друге, коли люди позбавлені доступу до відкритої інформації, їх думками простіше маніпулювати, вони легше піддаються впливу пропаганди.

26 лютого міністр України Михайло Федоров звернувся у Твіттері до Ілона Маска з проханням забезпечити нашу країну клієнтським обладнанням Starlink. Американський підприємець не забарився з відповіддю і вже за декілька днів перша партія терміналів Starlink прибула в Україну.

Що таке Starlink?

Трішки теорії. Starlink є розробкою компанії SpaceX, яку заснував Ілон Маск. Це величезна система супутників, які обертаються навколо нашої планети. З їх допомогою кожен землянин може отримувати доступ в інтернет на високій швидкості, звичайно, якщо в нього є відповідне обладнання й оплачений тариф.

Над проєктом Starlink почали працювати ще у 2015 році. І вже через три роки компанія змогла вивести на орбіту декілька прототипів. А в травні 19-го року SpaceX відправила туди вже перші 60 робочих супутників.

Наразі на орбіті нараховується близько 2 тисяч супутників Starlink, а це більш як 520 тонн електроніки. Вони знаходяться приблизно у 550 кілометрах над поверхнею Землі. Це є однією з переваг Starlink, адже допомагає розв’язати одразу дві проблеми. По-перше, суттєво зменшити час затримки сигналу, що робить космічний мобільний інтернет цілком реальним. По-друге, знаходження на низькій орбіті дозволяє уникати зіткнень з іншими космічними апаратами у разі виходу супутників із ладу.

Скажімо, кожен супутник це витвір інженерного мистецтва, він оснащений плазмовим ракетним двигуном, що працює з використанням криптону. Завдяки двигуну супутник може коригувати свою орбіту, оминати космічне сміття та сходити з орбіти, коли вже час йти на пенсію, почесно згорівши в атмосфері Землі.

Проте, Starlink вважає, що 2 тисячі це замало. І у планах компанії – створити мегасузірʼя із 42 тисяч супутників. Це дозволить забезпечити доступом до інтернету навіть верблюдів у пустелях та пінгвінів на айсбергах. Щоб оцінити масштаби уявіть: в травні 2022 року в космосі загалом було трохи більше ніж 13 тис. супутників, які були запущені за всю історію! І тільки кожен другий з них ще працює. А тут 42 тисячі, що в 7 разів більше!

Поява такої кількості супутників на орбіті трохи непокоїть деяких науковців. Адже наразі супутники Starlink є найяскравішими обʼєктами в небі, що може заважати спостереженням. Але SpaceX пообіцяла розв’язати цю проблему.

До речі, супутники можна побачити в нічному небі неозброєним оком. Головне для цього – знати точний час їх проходження над вашим містом. В цьому можуть допомогти безліч додатків, яких вже повно в маркетах Apple та Google. Спробуйте – це цікаво та романтично.

Принцип роботи Starlink

Система Starlink працює наступним чином. Наземна станція-шлюз надсилає сигнал до супутника, який ретранслює його до користувацького термінала чи у зворотному напрямку. Термінал може виглядати як традиційна антена-тарілка, або може мати більш футуристичний прямокутний дизайн. Пристрій підʼєднується до Wi-Fi роутера, який і забезпечує вас інтернетом.

Наразі Starlink працює в 32 країнах світу, де є наземні станції-шлюзи. І чим більше таких станцій буде побудовано, тим скоріше супутниковий інтернет від компанії охопить всю Землю. У випадку з Україною запуск Starlink на території нашої країни став можливим завдяки наявності станції-шлюза у Польщі. Через це, до слова, якість інтернету від Starlink на сході України гірша, ніж на заході. Проте після перемоги Мінцифра планує побудувати наземну станцію Starlink і у нас, щоб покращити якість супутникового інтернету для українців.

Налаштування Starlink відбувається дуже просто, за принципом plug-n-play. Необхідно встановити термінал, підʼєднати його до живлення та Wi-Fi роутера (який йде в комплекті). Потім приєднатись зі свого смартфона до новоствореної Wi-Fi мережі, запустити фірмовий додаток та зачекати приблизно 15 хвилин. За цей час Starlink проаналізує місце розташування термінала, підкорегує його положення, підʼєднається до супутника й завершить налаштування. Все відбувається автоматично, на обладнанні взагалі немає ніяких кнопок чи регуляторів.

Швидкість інтернету Starlink дуже залежить від того, де ви розмістили вашу антену. Компанія рекомендує встановлювати її на місцевості з чистим небом. Для цього, наприклад, гарно підійде дах будинку. Взагалі ж це зручне рішення для тих, хто проживає у віддалених населених пунктах, відправляється в експедицію чи подорож, а також для військових, яким потрібен звʼязок у різних локаціях. До речі, нещодавно Starlink отримав оновлення, яке дозволяє підключати його до автомобільного прикурювача. Окрім того, апдейт дає змогу користуватись обладнанням навіть під час руху.

На практиці швидкість інтернету від Starlink в Україні складає в середньому 130-150 Мбіт/с, але фіксували та 200 Мбіт/с на download. Швидкість upload складає близько 20-30 Мбіт/с. Такі показники є значно вищими, ніж у конкурентів, таких як Viasat та HughesNet. Окрім того, час затримки складає близько 20-70 мілісекунд, що в десятки разів менше у порівнянні з іншими сервісами супутникового інтернету. Загалом же SpaceX прагне досягти швидкості передачі даних до 1 Гбіт/с для кожного користувача.

Як Starlink запрацював в Україні?

Мало хто знає, але переговори про запуск Starlink в Україні велись ще за півтора місяця до вторгнення російських військ. Президентка SpaceX Гвінн Шотвелл розповіла, що компанія близько шести тижнів працювала над отриманням дозволу для функціонування Starlink в Україні. І 26 лютого, після твіту від Михайла Федорова, SpaceX де-факто його отримала.

Понад 3000 терміналів Україні передала безпосередньо SpaceX. Також дуже допомогла з комплектами Starlink організація USAID, яка отримала пожертвування приватного сектору, зокрема від представників США, Франції та Польщі. Загалом же в Україні нині функціонує близько 10 тисяч таких терміналів.

Де вже працює Starlink?

Міністерство цифрової трансформації України розподілило термінали Starlink між військовими, теробороною, шпита́лями, волонтерами, органами критичної інфраструктури, а також окремими бізнесами.

Компанії Vodafone за допомогою Starlink вдалось відновити звʼязок у багатьох населених пунктах, які постраждали від окупантів. Зокрема, у квітні компанія запустила базову станцію поблизу населених пунктів Ірпінь та Романівка. Як транспортна мережа на цій станції використовується комплект обладнання Starlink.

Такий прецедент є першим в історії України й одним із перших у світі. Раніше схоже рішення вдалося запустити японському оператору KDDI. Проте в таких екстремальних умовах – це точно перший випадок. Пізніше Starlink допоміг відновити звʼязок в інших населених пунктах Київської області, таких як Плахтянка, Бородянка, Мусійки, Зелена Поляна та Красятичі. Така схема часто використовується і зараз у якості тимчасового рішення.

Окрім того, термінали Starlink активно використовують і наші військові. Наприклад, вони створили широку розподілену артилерійську мережу, яка дозволяє максимально швидко і точно влучати в ціль, залишаючись при цьому непоміченою для ворога. Starlink, при цьому, відбиває усі хакерські атаки противника й спроби заглушити зв’язок, таким чином створюючи перевагу для наших захисників.

Що чекає на Starlink у майбутньому?

Щодня в Україні супутниковим інтернетом від Starlink вже користується приблизно 150 тисяч людей. Є населені пункти, де через обстріли були пошкоджені кілометри інтернет-кабелів, тож провайдери використовують Starlink для відновлення онлайн-доступу. Очевидно, що Україна відчуватиме потребу в Starlink ще певний час, зважаючи на те, яку користь ця платформа вже приносить нашій країні. Та й у мирні часи цій технології точно знайдеться застосування.

Те, що Starlink матиме ще більший успіх, підтверджує шалений ажіотаж, який він має в інших країнах. Наразі черга на отримання термінала може складати пів року, а то й більше. І це за умови, що обладнання коштує майже $600, а щомісячна абонплата приблизно $110. У найближчі роки SpaceX планує збільшити кількість наземних станцій, а також запустити шалену кількість супутників. Це дозволить покрити швидкісним супутниковим інтернетом майже усю Землю.

Запуск Starlink в Україні став однією з визначних подій за останні місяці. Це той самий момент, коли технології дуже вчасно приходять на допомогу й одразу починають приносити користь. Starlink допомагає відновлювати звʼязок, організовувати робочі місця, ділитися важливою інформацією зі світом та, врешті-решт, рятувати життя. Водночас зараз SpaceX проводить вимушений, але дуже потужний тест на витривалість свого обладнання в таких екстремальних умовах, які тільки можна уявити, що має зробити його ще більш досконалим.

FAQ

Найбільш поширені питання, які стосуються Starlink.

  • Перше, те що хвилює багатьох – чи можна під’єднатися до Starlink? – Так, можна. Державна служба спеціального звʼязку України повідомила, що цивільне населення та бізнес можуть користуватися терміналами Starlink. Відзначу, що в Україні вже зареєстровано компанію Starlink Ukraine, яка є офіційним представництвом SpaceX. І на початку червня вона отримала ліцензію оператора;
  • Starlink можна зламати? – Фізично пошкодити Starlink, звісно, можна. Водночас фахівці вважають, що супутниковий звʼязок фактично неможливо зламати, відключити, заблокувати або перехопити;
  • Як держава використовує Starlink? – Держава розподіляє термінали Starlink між сферами, які працюють в умовах, де відсутній звʼязок або є додаткові у ньому потреби. Обладнання отримали військові, медики, волонтери, органи критичної інфраструктури та великі IT-компанії;
  • Чи можуть російські війська перехопити сигнал Starlink? – Спеціалісти стверджують, що немає таких технологій, які б дозволили ворогу перехопити канал та зняти інформацію.

Starlink, як і будь-який продукт, має свої плюси й мінуси. Про переваги сервісу описано доволі багато, тож тепер декілька слів про його недоліки. Як згадувалось раніше Starlink має достатньо високу швидкість інтернету, проте із пінгом не все так добре. Він складає близько 20-70 мілісекунд, що набагато менше, ніж у конкурентів, хоча й в десятки разів більше, ніж в операторів кабельного інтернету. Тож навряд чи у вас вийде комфортно пограти в онлайн-ігри.

Як і у випадку з будь-яким сервісом супутникового інтернету, стабільність роботи Starlink залежить від погодних умов. І хоча користувачі відзначають доволі сильний сигнал Starlink навіть під час сильного дощу, погода завжди має свій вплив.

Ще один нюанс, на який потрібно звернути увагу, це більш повільна робота Starlink у великих містах. Чим більше користувачів навколо, тим менша буде швидкість інтернету. Окрім того, можуть виникнути проблеми з пошуком локації — у містах багато інфраструктури й високих будівель, які можуть заважати.

Ну і звісно, щоб користуватись Starlink, вам обовʼязково знадобиться не дешеве обладнання. І навіть, зважаючи на оновлення, яке дозволяє використовувати Starlink під час руху, назвати таке рішення портативним можна лише умовно.

Більше коментарів!