Зараз виробники авто здебільшого мають власні розробки для мультимедійних систем з обмеженим необхідним мінімумом функцій для розваг, навігації та налаштувань автівки. Розбавляють це можливістю підключення смартфонів за допомогою технологій Apple CarPlay та/або Google Android Auto. Останні непогано доповнюють користувацький досвід, адже гнучкіші у виборі додатків та сервісів.

Автомобільна платформа від Google — Android Automotive OS — вже без підключення смартфона може дозволити користувачу значно більше, ніж звичайні системи в автівках. Це отримання оновлень, різні навігаційні карти, стримінгові сервіси, подкасти та інше, що можна знайти в Google Play Store, навіть додатки від сторонніх розробників. Смартфон у такому випадку взагалі можна не зв’язувати з машиною. Першим до цієї платформи звернувся Polestar (Volvo).

BMW планує приєднатися до використання Android Automotive OS у своїх нових моделях. Про це повідомив старший віцепрезидент Connected Company та відділу розвитку технічних операцій у BMW Group Стефан Дюрах (Stephan Durach):

Ми інтегруємо найкращі аспекти з усіх світів — це можуть бути наші власні розробки, відкрите програмне забезпечення або комерційні програмні продукти, залежно від того, як виглядає конкретне рішення. Ми дбаємо про те, щоб наші клієнти завжди насолоджувалися унікальним, індивідуальним цифровим досвідом у своєму автомобілі.

Так, починаючи вже з наступного року в деяких нових моделях BMW Android Automotive OS має замінити чинну BMW Operating System 8. Додатково виробник зазначив, що про останню не забудуть та вона продовжить отримувати оновлення в інших автівках.

Наразі виробники авто непогано підхоплюють Android Automotive OS. Система може використовуватися як з сервісами Google, так і з виключно власними розробками. Зустріти її можна у Volvo/Polestar, Rivian, Lucid, Maserati, GMC Hummer EV, деяких моделях Chevrolet, Cadilac, Renault, Dodge та інших.

Цікаво, що більшість власників BMW є користувачами iPhone. До того ж BMW плідно співпрацює з Apple, брала участь у розробці Apple CarPlay та однією з перших отримує нові «фішки» (наприклад, функція використання смартфона замість ключа для авто з’явиться й у BMW серед перших).