Окупанти пішли з острова Зміїний, а САУ «Богдана» допомогла їм у цьому

Оперативне командування «Південь» повідомило про черговий вдалий етап військової операції із нанесенням вогневих ударів по острову Зміїний. Окупанти поспіхом евакуювали залишки гарнізону і, імовірно, залишили острів.

На прикріпленому до повідомлення фото можна побачити численні пожежі на острові Зміїний, крім того, військові сповіщають про вибухи.

Трохи пізніше головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний додав подробиці та виклав відео роботи ЗСУ по Зміїному. Цікаво, що для ураження острова використовувалася єдина в ЗСУ САУ 2С22 «Богдана». Корегували вогонь БПЛА Bayraktar TB2.

«Не витримавши вогню наших артилерійських, ракетних та авіаційних ударів, окупанти залишили острів Зміїний.
Дякую захисникам Одещини, які вжили максимальних заходів для звільнення стратегічно важливої ділянки нашої території. Низький уклін конструкторам та виробникам української самохідної гаубиці «Богдана», яка відіграла важливу роль у звільненні острова. Подяка іноземним партнерам за надані засоби ураження.
Дякую всім, хто допомагає боронити кожний метр української землі і вірить у Збройні Сили України.
Разом до Перемоги!»

Нагадаємо, напередодні великої війни, 26 січня 2022 р., САУ 2С22 «Богдана», яка існує у єдиному екземплярі як дослідний зразок-демонстратор технологій, завершила вогневі випробування відстрілявши 450 пострілів на відстань до 42 км. Саме така вражаюча дальність стрільби звичайними снарядами дозволила ЗСУ використовувати «Богдану» по ворогу на острові Зміїний, який находиться на відстані 35 км від найближчої точки на узбережжі континентальної України. Скоріш за все стрільба проводилася з території Дунайського Біосферного Заповідника, десь неподалік Нульового кілометра Дунаю, це можна побачити на відео.

Більше коментарів!