ARM Immortalis — перший GPU компанії з апаратним трасуванням променів

Компанія Arm анонсувала новий флагманський графічний процесор — Immortalis-G715, свій перший GPU з апаратною підтримкою трасування променів.

Побудований на архітектурі Valhall, процесор може мати від 10 до 16 ядер та кеш другого рівня від 512 КБ до 2 МБ. Arm вважає Immortalis початком переходу трасування променів з ПК та консолей до мобільних пристроїв — за словами представника компанії, ця технологія потребує потужну систему, може споживати значну кількість енергії та займати “під себе” велику площу мобільного SoC. Проте трасування променів на Immortalis-G715 використовує лише 4% шейдерних обчислювачей у порівнянні з програмною реалізацією і виявляється на 300% продуктивнішим.

Програмне трасування променів Arm реалізувала ще минулого року, у GPU Mali-G710, але обіцяний триразовий приріст продуктивності завдяки апаратній підтримці, сподіваються в компанії, “спокусить” розробників ігор почати впроваджувати цю технологію у свої проєкти. Коли очікувати перші смартфони з цим GPU, поки що невідомо, проте можна сподіватися, що вони почнуть з’являтися вже на початку 2023 року.

Нагадаємо, Immortalis-G715 — не перший мобільний GPU з апаратним трасуванням променів. У січні Samsung представила процесор Exynos 2200 з Xclipse GPU, що базується на архітектурі AMD RDNA 2 — він вже використовується в смартфонах компанії в лінійці Galaxy S22.

Більше коментарів!