74 роки тому, 24 червня 1948 р., розпочався один з найбільш драматичних епізодів Холодної війни – повна блокада Західного Берліну радянськими військами. Берлін вистояв завдяки безпрецедентній операції західних союзників з авіапостачання, так званому Берлінському повітряному мосту, який працював з 23 червня 1948 р. до 12 травня 1949 р.

У західних секторах Берліна проживало приблизно 2,2 млн людей, які повністю залежали від постачання продовольства ззовні. Початково об’єм щоденних перевезень вантажів до Берліну становив 750 тонн. Але завдяки реорганізації, яку провів генерал Вільям Таннер, вже з кінця липня 1948 р. до Берліну щоденно доставляли понад 2000 тонн вантажів повітрям. 15-16 квітня 1949 року було встановлено рекорд: за 24 години було здійснено 1398 рейсів та перевезено 12 849 тонн вантажів! Окрім продовольства (сухе молоко, порошкове картопляне пюре та борошно) на літаках доставляли також вугілля для опалення та виробництва електроенергії, бензин, медикаменти та інші необхідні місту речі.

Берлінці прозвали американські літаки «Родзинковими бомбардувальниками», за те, що екіпажи за власною ініціативою почали скидати перед посадкою невеликі пакети зі солодощами для берлінських дітей на саморобних маленьких парашутиках. «Родзинкові бомбардувальники» сідали в аеропорту Темпельгоф кожні 3 хвилини, час перебування літака на землі не перевищував 30 хвилин.

Фото – «Родзинкові бомбардувальники» в очікуванні розвантаження в аеропорті Темпельгоф. 1948 р. National Museum of the U.S. Air Force.

Фото дня: «Родзинкові бомбардувальники»