Ремонт навушників, проблеми та міфи

Привіт, мене звати Вадим, я вже понад 10 років займаюсь ремонтом навушників і керую вузькопрофільним сервісним центром, який спеціалізується тільки на їхньому ремонті.

Ідея написати подібний пост остаточно визріла після того, як я прочитав на різних від різних користувачів: «Ні один сервісний центр не візьметься за таке», «Заніс в сервісний центр на заміну акумулятора. Мені сказали, що ремонту не підлягає, можна викинути», – про TWS навушники, які я успішно ремонтую. Люди самі починали в це вірити та продовжували переконувати інших на форумі.

Я хочу знайти корені таких стереотипів, розібрати деякі міфи про ремонт навушників і розказати вам, чи дійсно навушники не підлягають ремонту. Люди не знають, що навушники можна ремонтувати. Коли вони чують, чим я займаюсь, то питають: «А що там можна ремонтувати?».

Якщо коротко, то багато чого. Від банальної заміни штекера, амбушур чи проводу до заміни BGA мікросхем (ball grid array – тип мікросхем, в яких виводи виконані у вигляді кульок припою під корпусом мікросхеми).

В кожної моделі навушників є набір потенційних проблем. Вони можуть бути обумовлені особливістю конструкції, заводським дефектом, інженерним прорахунком чи просто старінням. Теоретично в навушниках може зламатися будь-яка запчастина. На практиці в масових моделях навушників через певний час експлуатації стають відомі притаманні їм, типові, причини виходу з ладу. Чи можна це відремонтувати, залежить від професійності, досвіду, «прямих рук», а головне бажання інженера допомогти клієнту.

Замінити штекер зможе кожен другий з паяльником. Зі складнішими ремонтами вже не так просто, і з’являється купа нюансів.

Також помилково думати, що ремонт навушників – це обов’язково дорого. Буває по-різному. Для цього потрібна діагностика. Мережеві та регіональні сервісні центри, а також сервісні центри «ремонтуємо від пральної машини до IQOS та Starlink, а між ними телефони та ноутбуки».

Я бачив багато зіпсованих навушників і неякісних ремонтів після інших сервісних центрів. На мою думку, в пріоритетності великих СЦ навушники займають останнє місце.

Трохи трешу, ізоляція туалетним папером.

Обумовлено це декількома причинами:

  • Керівників цікавлять успіхи через призму фінансових показників, а навушники це не завжди про високу дохідність з кожного ремонту;
  • Брак вузькоспеціалізованих спеціалістів. Ремонту навушників ніде не вчать. Самостійне опановування, досвід через помилки та іноді зламані навушники;
  • Все ті ж стереотипи щодо ремонту навушників;
  • Велика плинність кадрів;
  • Відсутність запчастин і незнання, де їх шукати.

Вартість ремонту в таких СЦ більша у два-три рази навіть на базові ремонти, типу заміни штекера, а якість ремонту незмінно низька. Буває, що і ремонтом це важко назвати. Ну, тобто воно працює, але зовнішній вигляд, якість пайки – повний «колгосп». В таких випадках хочеться кричати: «За що? Навіщо псувати навушники?». Адже ремонт це ж не тільки про працездатність, а й естетика, авжеж? Ба більше. Особливо неприємна ситуація для мене. Сервісний центр спеціалізується на навушниках, проте каже, що TWS навушники – одноразова іграшка.

Тому це саме той випадок, коли вузькопрофільний сервіс завжди буде краще широкопрофільного. Ви ж не лікуєте зуби в терапевта, а ходите до стоматолога? Мережевий сервісний центр – останнє місце, кому я б довірив свою техніку. Утім, як і кіоску біля метро.

Міф: Навушники – одноразовий пристрій

Так, майже всі виробники дійсно заявляють, що навушники – це не ремонтопридатний пристрій. Кількість виробників, які не постачають ніяких запчастин для ремонту наближається до 90%. Іноді не постачають навіть амбушур.

Проте це не заважає нам їх успішно ремонтувати. Ми використовуємо різні технології для ремонту, наприклад, друк запчастин на 3D-принтері. Чи витрачаємо по декілька годин на пошук потрібної запчастини.

Водночас звісно, не всі навушники можна відремонтувати. Не всі проблеми можна усунути. Також не всі навушники доцільно ремонтувати. Ремонт деяких по витраті часу може коштувати 50% чи навіть більше їхньої вартості. До деяких може взагалі не бути запчастин.

Підсумую: більшість навушників можна відремонтувати.

Міф: Навушники не розбираються

Є навушники, які дуже складно розбираються. Наприклад: Apple AirPods та подібні. В них шлейфи щільно укомплектовані, і все залито міцним компаундом всередині. Плюс у тому, що вони рідко ламаються. Знаєте, яка найтиповіша несправність в AirPods 1/2? Вони забиваються вушною сірою – один навушник грає тихіше. Ще є AirPods Pro з їх хрипом, які не ремонтують, а вони підлягають програмі обміну від Apple.

Міф неправдивий. Навушники розбираються. Розбираються накладні, вкладиші, TWS-навушники та моделі, повністю покриті епоксидною смолою. Однак можуть бути видні сліди розбирання. Я стараюся попереджати про це клієнтів, якщо це стосується їх моделі. А характер слідів розбирання і взагалі їх наявність напряму залежить від професійності інженера.

Три історії з життя сервісного центру про неправильну діагностику:

1. До мого знайомого Олександра, теж власника сервісного центру з ремонту телефонів, ноутбуків, прийшов його друг із навушниками Marshall Mid Bluetooth, які не вмикались. До мене навушники потрапили з цією ж несправністю, але вже з заміненим акумулятором (бо думали що проблема в ньому). Хоча там була абсолютно типова проблема для цих навушників – перелом дугового проводу.

2. Клієнт з недешевими TWS навушниками Noble Audio Falcon. В одному з навушників почав пропадати звук. Клієнт самостійно вирішив розібрати навушники, думав що там просто відірвався провід. Не зупинило його й те, що навушники ще були на гарантії. Справа дійсно була в проводі, але в проводі динаміка. Потрібно було замінити динамік, що ми успішно і зробили, хоча знайти його було непросто.

3. Остання історія, найновіша, про Jabra Evolve 75. Клієнт відніс навушники в відомий сервісний центр у Рівному з проблемою «не вмикаються та не заряджаються». У сервісному центрі повідомили: проблема в материнській платі, ремонт неможливий. Клієнт звернувся вже до нас із запитанням про вартість ремонту материнської плати. Я відразу поставився зі скепсисом до такого вердикту попередників. І не дарма. Насправді навушники в попередньому сервісі навіть не розбирали, а проблема була в виламаному Micro-USB та відірваних контактах.

З кожним разом все більше переконуюсь, що кожен має займатися тим, у чому він розбирається.

Замість висновку

Звідки ж беруться ці міфи про одноразовість навушників? Хоча в цьому і є частка правди, але в першу чергу в цьому винні сервісні центри та самі майстри, які по-різному (не)обізнані в питанні. Люди не піддають це сумніву, не звертаються до інших спеціалістів, і через сарафанне радіо поширюють інформацію. Тож, довіряйте свою техніку професіоналам.

Більше коментарів!