Законодавці ЄС підтримують заборону на автомобілі з двигунами внутрішнього згоряння у 2035 році

Європейський парламент підтримав запропоновану заборону на продаж нових автомобілів з двигунами внутрішнього згоряння у 2035 році, прагнучи активізувати боротьбу зі зміною клімату шляхом швидшого розвитку електромобілів, повідомляє AP.

Асамблея Європейського Союзу проголосувала в Страсбурзі (Франція) за вимогу, щоб автовиробники скоротили викиди вуглекислого газу на 100% до середини наступного десятиліття. Мандат означатиме заборону на продаж у 27 країнах ЄС нових авто, що працюють на бензині або дизелі.

Законодавці ЄС також підтримали зниження викидів CO2 від автомобілів на 55% у 2030 році у порівнянні з 2021 роком. Цей крок поглиблює наявні зобов’язання автомобільної промисловості щодо зниження викидів CO2 в середньому на 37,5% наприкінці десятиліття у порівнянні з минулим роком.

Екологи привітали рішення парламенту. Альянс Transport & Environment, який базується в Брюсселі, заявив, що голосування дає «реальні шанси запобігти різким змінам клімату».

Але лобістська група німецької автомобільної промисловості VDA розкритикувала голосування, заявляючи, що воно ігнорує відсутність інфраструктури для зарядки в Європі. Група також заявила, що голосування було «рішенням проти інновацій та технологій», посилаючись на вимоги промисловості, щоб синтетичне паливо було звільнено від заборони, але європейські законодавці відхилили цю пропозицію.

У разі схвалення країнами ЄС, термін до 2035 року буде особливо важким для німецьких автовиробників, які зосередилися на потужних і дорогих транспортних засобах з двигунами внутрішнього згоряння, відстаючи від іноземних конкурентів, коли справа доходить до електромобілів.

Минулого року Європейська комісія, виконавчий орган ЄС, запропонувала ціль щодо скорочення викидів CO2 до 2030 року та заборону двигунів внутрішнього згоряння до 2035 року. На автомобілі припадає близько 12% європейських викидів парникових газів, які звинувачуються у все більш частих та інтенсивних хвилях спеки, штормів і повеней, пов’язаних зі зміною клімату.

Більше коментарів!