Міністр оборони України відзвітував про виконану роботу на Facebook

Міністр оборони України Олексій Резніков виклав на Facebook великий пост зі зверненням до українців, у якому підбив підсумки роботи міністерства з початку повномасштабного вторгнення.

По-перше, міністр доповів, що польські 155-мм САУ AHS Krab вже готові для виконання завдань на фронті. Це вже п’ята система калібру 155-мм після М777, FH70, Ceasar та М109А3, які надійшли до ЗСУ.

«Ключовим стратегічним рішенням минулого періоду стала зміна філософії – ми запустили переведення ЗСУ на важке озброєння, що використовується державами-членами НАТО. У першу чергу це стосується артилерії, яка відіграє визначальну роль. – пише пан Резніков, – Ми чітко усвідомлювали вже на початку березня, що під час інтенсивної війни з росією наші ресурси виснажуються, і в існуючих запасах є незіставними з противником. Спиратися виключно на радянську зброю – це був би заздалегідь програшний шлях. Тому, звертаючись за допомогою до партнерів, ми ініціювали постачання артилерії 155-мм калібру та інших важких озброєнь.»

За словами міністра зараз в ЗСУ понад 150 артилерійських платформ 155-мм калібру, а запаси снарядів цього калібру вже на 10% переважають запаси снарядів великих калібрів радянського типу, станом на 24 лютого 2022 року. При цьому снаряди НАТО ефективніше, тож їх витрати менші. По артилерії 155-мм калібру Міноборони вже виконало початковий запит від ЗСУ на 90%. На 100% ця початкова потреба буде закрита протягом 1-2 тижнів.

Окремо міністр відзначив самовіддану роботу спеціалістів ДК «Укроборонпром», які відновили та поставили на службу сотні одиниць військової та спеціальної техніки, зокрема – трофейної.

Крім того, пан Резніков розповів про ланцюг прийняття рішень про постачання тієї чи іншої зброї. Запит на зброю формує Генеральний штаб ЗСУ. Після чого з ним працюють команди Міноборони, аташе з питань оборони та дипломати. Отримане озброєння передається Міністерством оборони на склади ЗСУ. Розподіл здійснюється командуванням ЗСУ, оскільки саме воно бачить загальну картину, формує задум операцій і визначає пріоритети.

За словами міністра навчання бійців ЗСУ по деяким типам зброї почалося заздалегідь, ще у березні, а зараз підготовку проходять чи розпочнуть найближчим часом понад 1,5 тисячі українських військових.

«Важлива суть: ми вже отримали від партнерів, придбали на ринку, виготовили та передали Збройним Силам значну кількість зброї. Її вистачило б для переможної оборони від будь-якої армії у Європі. Але не від росії.» – каже пан Резніков.

Тому заплановані наступні цілі Міністра оборони України такі:

  • отримати значну кількість РСЗВ зразка НАТО та боєприпасів до них;
  • забезпечити повне заміщення деяких існуючих калібрів радянського зразка (гармати зношені, снаряди не виробляються або їх дуже мало) на платформи, які поширені в країнах НАТО і забезпечені боєприпасами;
  • домовитись з партнерами про перехід до постачання не у вигляді окремих платформ, а у вигляді цілісних підрозділів, що відразу готові до виконання бойових завдань (organic unit). Це значно підвищить ефективність на полі бою;
  • залучити сотні одиниць важкої бронетехніки, без якої неможливий ефективний контрнаступ. Слід враховувати, що радянська техніка переважно є застарілою і потребує приведення до бойового стану. А від партнерів ми поки отримуємо достатньо легку броню, не завжди зі зброєю;
  • отримати бойові літаки та засоби ППО/ПРО для захисту нашого неба.

Міністр подякував країнам, які підтримують Україну. Зокрема, США, Великій Британії, Польщі, країнам Балтійського регіону, а також усьому українському суспільству та волонтерам.

«Ситуація на фронті важка. Ми втрачаємо щодня до сотні наших бійців вбитими та до 500 пораненими. кремль продовжує тиснути масою, буксує, наражається на потужний опір, несе величезні втрати. Але поки що має сили для просування на окремих ділянках фронту. Важливо зберігати концентрацію. Тоді Україна переможе!» – підсумував пан Резніков.

Більше коментарів!