У Новій Зеландії вчаться виробляти біопластик за допомогою бджіл

Новозеландська компанія Humble Bee Bio вирішила створити біорозкладну альтернативу пластику, використовуючи біологію бджіл. Попри те, що компанія лише почала розробляти концепцію, її успіх може змінити індустрію стійких матеріалів. 

Humble Bee вивчає австралійську бджолу – вид, який не виробляє мед, але створює матеріал для будівництва гнізд для личинок. Цей матеріал має багато пластичних властивостей. 

«Він стійкий до кислот і лугів. Він гідрофобний, водонепроникний, вогнестійкий, стабільний до 240℃. Ідея в тому, як ми це відтворимо?», – говорить технічний директор компанії. 

Команда використовує підхід синтетичної біології, що вимагає вивчення генетичного коду бджоли та визначення генів і білків, відповідальних за матеріал. Humble Bee вже отримали код і намагаються відтворити його у лабораторії. Далі компанія буде пробувати синтезувати подібні до пластику матеріали. При цьому фокусуватимуться на чотирьох типах біоматеріалів, які можна перетворити на волокна і згодом – на тканину. 

До травня-червня 2023 року компанія має підтвердити свою концепцію. Тоді команда сподівається збільшити виробництво до ферментації промислових масштабів. Після цього можна буде замислитись над комерційною стратегією – однак компанія вже має перших потенційних клієнтів. 

Зокрема, до Humble Bee вже звертались текстильні компанії та інші, що потребують тканини для оббивки. Також звертаються модні бренди, для яких екологічна стійкість матеріалів стає пріоритетом.

Більше коментарів!