Окрім традиційних джипів та пікапів, що підвищують мобільність українських військ, майже з початку повномасштабного вторгнення ЗСУ також використовує електробайки від українських компаній ELEEK та Delfast.

Електробайки на службі ЗСУ: моделі від ELEEK та Delfast активно використовуються військовими

Електробайк ELEEK Atom

Минулого тижня заступник голови правління Української асоціації учасників ринку електромобілів Вадим Ігнатов написав про передачу на потребу ЗСУ електробайків ELEEK Atom, при чому військові вже встигли випробувати їх раніше та надали свої відгуки.

“Враховані всі побажання наших бійців, що були виявлені в процесі бойового застосування перших одиниць. А головне, додана дуже важлива функція, яка дозволить не брати з собою у рейд додаткові павербанки. На додачу до вже наявних на борту портів USB, інженери компанії додали вихід на 220 В, який дозволить використовувати будь-який штатний зарядний пристрій. Після тестування в реальних умовах бою, бійці спецпідрозділів оцінили переваги електробайків та потреба в них буде зростати”, – написав тоді Ігнатов.

Електробайки на службі ЗСУ: моделі від ELEEK та Delfast активно використовуються військовими

Історія про використання електротранспорту в ЗСУ продовжилася сьогодні, після повідомлення від засновника Delfast Данила Тонкопія, який також розказав про передачу електробайків на потреби військових.

“Ми передали електробайки на передову у перші тижні війни, тільки про це не говорили – деякі речі ми робимо тихо. Наразі отримали дозвіл від командування, та публікуємо фотографії. До байка прикріплений контейнер ракети NLAW – самі розумієте, де і для чого використовуються наші байки” – написав Данило Тонкопій.

Окрім того, засновник Delfast процитував відгук військових про використання електробайка: “Байк сподобався і реально може працювати для мобільних груп. В планах використання — виїзди для аеророзвідки та із приладдям для роботи по «коробочкам»”.

Таким чином, в залежності від подальшої ефективності використання, кількість електробайків в ЗСУ може збільшуватися.

Характеристики ELEEK Atom:

Номінальна потужність – 3000 Вт;
Пікова потужність – 6500 Вт;
Максимальна швидкість – до 100 км/год;
Середній пробіг на одному заряді – 150 км;
Вага – 60 кг;
Час повного заряду (у звичайному режимі) – 5 годин.

Характеристики Delfast Top 3.0:

Потужність двигуна – 3000 Вт;
Пікова потужність – 6000 Вт;
Максимальна швидкість – до 80 км/год;
Середній пробіг на одному заряді – 321 км (в ідеальних умовах);
Вага – 70 кг;
Час повного заряду (у звичайному режимі) – 8 годин.