SpaceX успішно повернула астронавтів з Міжнародної космічної станції

Четверо астронавтів успішно повернулися додому на Землю на космічному кораблі SpaceX Crew Dragon, поклавши край своєму шестимісячному перебуванню на Міжнародній космічній станції (МКС), повідомляє The Verge.

На борту Crew Dragon були три астронавти NASA — Том Маршберн, Раджа Чарі та Кайла Баррон — а також німецький астронавт Маттіас Маурер з Європейського космічного агентства. Астронавтів, в рамках місії під назвою Crew-3, запустили в космос на тому ж Crew Dragon ще в листопаді. З моменту стикування з МКС вони жили й працювали в орбітальній лабораторії, проводячи наукові експерименти та підтримуючи станцію через вихід у відкритий космос.

Перебування астронавтів Crew-3 в космосі було досить напруженим. Незабаром після того, як вони прибули на МКС, Росія знищила один зі своїх супутників за допомогою наземної ракети, утворивши хмару сміття, яка спочатку загрожувала цілісності космічної станції. Одразу після знищення супутника астронавти Crew-3 і російські космонавти на борту МКС повинні були сховатися всередині свого космічного корабля на випадок, якщо уламки пошкодили космічну станцію і їм потрібно було швидко втекти. На щастя для людей на станції, уламки не зашкодили МКС, і екіпаж зміг повернутися до нормального робочого графіка.

Тепер, коли Crew-3 безпечно повернувся на Землю, наступна місія SpaceX і NASA розпочнеться серйозно. 27 квітня троє астронавтів NASA та один італійський астронавт з Європейського космічного агентства здійснили запуск до МКС на іншому Crew Dragon, що є частиною місії SpaceX Crew-4. Астронавти Crew-3 були на борту, щоб привітати їх і допомогти ознайомити їх з МКС. Планується, що астронавти Crew-4 залишаться на МКС до осені.

Більше коментарів!