На орбіті вибухнув старий російський ракетний двигун – утворилась хмара сміття

На земній орбіті виникла нова хмара російського сміття. Її утворив об’єкт №32398, який вибухнув 3 квітня. Про це повідомила 18-та ескадрилья космічних сил США. 

Зараз у космосі відстежують 16 уламків, які утворилися внаслідок події. Об’єкт №32398 був двигуном космічного буксира, розробленим 1967 року. 2007 року його використали для того, щоб вивести на орбіту три російські супутники ГЛОНАСС. 

Астрофізик та фахівець із відстеження супутників Джонатан МакДауелл у серії твітів пояснив, що вибух двигуна СОЗ (система забезпечення запуску), до яких належав і цей, був передбачуваним: 

«Двигуни СОЗ не витрачають весь запас палива під час запуску. І вони мають прикру тенденцію вибухати за роки або десятиліття, залишаючи купу сміття на високій еліптичній орбіті. Принаймні 54 двигуни СОЗ уже вибухнули».

Від двигунів, які вибухнули, утворилось принаймні 173 уламки. Це лише ті шматочки сміття, які відстежуються – їх справжнє число, напевне, є набагато більшим. Зараз на орбіті лишається до 64 таких двигунів, які ще мають вибухнути.   

Більше коментарів!