Білл Гейтс виступив на TED Talk з пропозицією створити нову глобальну команду для швидкого запобігання епідеміям. Він показав статистику пандемії COVID-19 та зауважив, що 98% життів можна було врятувати, якби вірус зупинили за 100 днів. 

«Віруси поширюються експоненційно, тож якщо ви втрутитесь, коли рівень захворюваності відносно малий, ви справді можете зупинити поширення», – наголосив він.  

Гейтс стверджує, що люди багато чому навчилися з нинішньої пандемії – цього достатньо, щоб побудувати систему запобігання до наступного разу. За його словами, COVID-19 може стати останньою пандемією, якщо вжити правильних заходів. Це не лише вакцини – також потрібно зупинити спалах до початку глобальної вакцинації. Зараз можуть знадобитися місяці, щоб країни з низьким рівнем доходу, отримали необхідні ресурси під час спалаху. 

«Попри те, що ви бачите у кіно, не існує групи експертів, які можуть запобігти катастрофі. Тому ми повинні створити нову команду. Я вірю, що ми маємо створити те, що я називаю команда GERM (від Global Epidemic Response & Mobilization). Ця група працює на повний робочий день, їх єдиний пріоритет – попередження пандемій. Вона складається з різноманітних спеціалістів з різних галузей – епідеміологів, дата-спеціалістів, експертів з логістики – і це не тільки наукові та медичні знання. Вони також повинні мати комунікаційні та дипломатичні навички», – пояснив Білл Гейтс.  

За його словами, витрати на команду можуть бути значними – більше мільярда на рік, щоб утримувати 3000 фахівців. Вони будуть тісно співпрацювати з національними командами, залежно від рівня доходу держави. У країнах з низьким рівнем доходу їх має бути більше. 

Як і пожежники, команда GERM має проводити навчання, щоб бути здатною реагувати швидко. Вони працюватимуть із країнами, щоб зміцнити їх системи охорони здоров’я, які знаходяться на передовій. Гейтс зауважує, що США має 370 000 пожежників і 9 мільйонів гідрантів. Такий само тип інвестицій, практики і системи потрібен, щоб зупиняти пандемії.  

Водночас вакцини можуть бути неймовірно корисними, знищуючи цілі сімейства вірусів. Правильно використовуючи нові інноваційні вакцини, можна позбутися вірусів грипу та коронавірусу.

Гейтс також наголосив, що пандемія COVID-19 збільшила розрив між багатими та бідними – виживання частково залежало від доходу, раси, оточення, у якому жили люди. 

За його словами, під час останньої пандемії не було людей, системи або інструментів, яких усі потребували. Тепер, за правильних інвестицій, можна отримати ціле нове покоління інструментів – кращої діагностики, лікування та вакцин. Багато з цього можна підготувати заздалегідь для використання у майбутньому. 

«Наш фонд, Gates Foundation, був дуже залучений у розробку нових вакцин, фінансування вакцин – і ми дуже пишаємося, що завдяки спільним зусиллям, таким як GAVI, це врятувало десятки мільйонів життів», – розповів Гейтс. 

Принагідно він покепкував з дезінформації щодо вакцин. Є певна іронія в тому, що хтось каже: «Ні, вони використовують вакцини, щоб вбивати людей або заробляти гроші» або «Вони почали пандемію». 

«Навіть (говорили) такі дивні речі, що я хочу якимось чином відстежувати, знаєте, місцезнаходження людей. Бо я настільки сильно хочу знати, де всі знаходяться. Не впевнений, що я робитиму з цією інформацією», – пожартував він. 

Білл Гейтс сподівається, що коли пандемія стихне, люди зрозуміють, що вакцини – це диво, і можна буде зробити набагато більше. Він також нагадав, що у 2015 році говорив із цієї сцени про те, що люди не готові. І люди не підготувалися. Багато хто подивився промову – однак 90% зробили це, коли було вже пізно. Він сподівається, що зараз потреба є очевидною.