Найгірші танки у світі. У «Топ-5» аж три російських танки

Російсько-українська війна змусила багатьох військових експертів переглянути свою думку стосовно сили російської армії та зброї, яку вона використовує. Хвалені вундерваффе виявилися не такими вже й вундер. Як з’ясувалося, російські танки дуже гарно горять, причому в дуже великій кількості. Тому в новому рейтингу найгірших танків у світі від Popular Mechanics, (до речі, виданню нещодавно виповнилося 120 років) відразу декілька російських танків. Якщо рахувати радянський Т-34-85 як російський (вони ж вважають себе спадкоємцями СРСР, тож чому ні), то цілих три.

Т-34-85 (КНДР)

Ви здивуєтесь, але легендарна «Тридцять четвірка» з гарматою 85 мм, яку виробляли з 1944 по 1958 рр., і яка відіграла важливу роль у Корейській війні (1950–1953), досі використовується в Корейській народній армії, точніше, в допоміжних підрозділах – так званій Робітничо-Селянській Червоній Гвардії. Т-34-85 беруть участь в навчаннях та в численних парадах.

Крім того, Т-34-85 все ще стоять на озброєнні армій В’єтнаму, Гвінеї, Гвінеї-Бісау та Куби. А у Ємені та Сирії ці машини були навіть помічені на полі бою. Ну і на додаток Боснія і Герцеговина, Демократична Республіка Конго та Намібія мають деяку кількість таких танків на зберіганні.

Ясна річ, будучи одним з найкращих танків Другої світової війни, Т-34-85 не в змозі протистояти сучасним танкам. Навіть з модними захисними сітками на боках. Хіба що у World of Tanks.

Arjun (Індія)

Arjun – перший основний бойовий танк, створений фахівцями Індії. Проблема цієї машини – незвичайно довгий період розробки, і декілька суттєвих змін технічного завдання в процесі. На думку експертів Popular Mechanics, на початок робіт Індія була просто не готова до створення власного танка.

Рішення про розробку власного танка було ухвалено ще на початку 1970-х і планувалось, що танк стане на службу у 1985 р., але… виробництво Arjun стартувало лише у 2004 р. і аж у 2009 р. перші танки надійшли в війська.

І тут виявилось, що заміна гармати та нарощування броні зробило новий танк майже непридатним для використання. Маса танка у процесі розробки зросла з 40 до 62 т, перетворивши один з найспритніших за задумом танків сучасності у незграбного велетня.

Деякі недоліки виправили у версії MK1A 2021 р., але Arjun все одно вважають вкрай ненадійним і не дуже люблять у військах.

Т-72 (Росія)

Колись створений наприкінці 1960-х років Т-72 був одним з найсильніших танків світу; армада цих машин погрожувала НАТО в Європі. Але зараз Т-72, навіть з додатковою активною бронею – легка здобич для сучасних протитанкових систем. Недарма ЗСУ набила вже більш ніж 250 таких машин, тобто більшість знищених в Україні російських танків – це саме Т-72 у модифікаціях Т-72БА та Т-72Б3.

Основні проблеми Т-72 – слабка за сучасними мірками гармата, недостатнє бронювання, відстала система нічного бачення, малий кут підйому гармати. Але головне… невдале розташування боєкомплекту. Саме тому у більшості випадків при пробитті броні у Т-72, як то кажуть «зносить дах», ясна річ, разом з екіпажем.

Т-80 (Росія)

Т-80 – ровесник Т-72 і має схожі проблеми. Основна відмінність цього танка – газотурбінна силова установка. Теоретично такий двигун краще почуває себе на холоді, ніж дизелі, але насправді Т-80 жере забагато палива. До того ж при використанні цього танку разом з іншим, треба мати на увазі постачання двох типів пального до війська. А з цим, як ми знаємо, у росіян є деякі проблеми.

Саме тому Т-80 у модифікаціях Т-80У та Т-80БВМ – одні з найчастіших трофеїв ЗСУ. З 57 російських Т-80У лише 15 було знищено, інші покинуті та захоплені ЗСУ. З 21 Т-80БВМ – 6 знищено, 15 захоплено.

Tiam (Іран)

Цей танк – справжній монстр доктора Франкенштейна світу танків. Іран вирішив утилізувати залишки двох типів танків, які були в країні: китайських Type 59 (клон радянського Т-54/Т-55) та власних танків Sabalan, які насправді є трохи модернізованими американськими M47 Patton початку 1950-х.

У 2016 р. башту від Type 59 поставили на корпус M47 Patton, додали композитної та активної броні… але це все одно монстр з двох танків 1940-50-х років минулого століття і йому нема чого робити на сучасному полі бою. Tiam взяв найгірше від Type 59 та M47 Patton та не додав до них нічого нового, і додаткова броня не врятує його від Javelin або NLAW.

Більше коментарів!