Одним з основних аргументів у суперечках прихильників авто з ДВЗ та електрокарів є відстань, яку авто може подолати на одному заряді та час відновлення «сил». Залити повний бак палива займає декілька хвилин, а на заряд батареї потрібно витратити в рази більше часу. Ба більше, ще потрібно знайти відповідну станцію, яких значно менше у порівнянні зі звичайними заправками.

Виробники авто та просто ентузіасти електрокарів все частіше випробовують різні варіанти подорожей та шукають межі витривалості акумуляторів. До того ж виробники продовжують працювати над дистанцією, яку можуть долати нові моделі, збільшуючи можливий кілометраж з кожною новою моделлю.

Концепт-кар Mercedes-Benz Vision EQXX здійснив подорож чотирма країнами Європи та подолав 1000 км на одному заряді

Нещодавно представлений концепт Mercedes-Benz Vision EQXX випробували в реальних умовах. Це була подорож Європою, яка розпочалася в Німеччині, охопила Швейцарію й Італію, та скінчилася на півдні Франції.

Загалом на одному заряді автомобіль здолав 1000 км, що вдвічі більше за типовий показник для сучасних електричних авто. Але це не найцікавіше. Середнє споживання енергії під час поїздки було рекордно низьким — 8,7 кВт/год на 100 км дороги. При цьому на момент завершення подорожі залишалося 15% заряду, чого по розрахунках самого Vision EQXX мало б вистачити на додаткові 140 км.

І це все продемонстровано в реальних умовах, де були підйоми, затори, ремонтні роботи на дорогах та зміна температури (віз 3 до 18°C). Середня швидкість руху склала 87 км/год.

Концепт-кар Mercedes-Benz Vision EQXX здійснив подорож чотирма країнами Європи та подолав 1000 км на одному заряді

Варто зазначити, що це не випробування рейтингової агенції, яка має свої правила тестів та порівняння електромобілів. До того ж невідомо, чи попаде такий футуристичний концепт-кар у серійне виробництво, чи він просто побудований для тестів платформи та нових батарей. Але все ж варто визнати успіхи тестової моделі, яка подолала обіцяні 1000 км в реальних умовах, а не симуляції.