Російські окупанти знищили багаторічний архів Чорнобильської АЕС та сучасну аналітичну лабораторію

Документи та архіви, які на Чорнобильській атомній електростанції збирали десятиріччями, знищено під час російської окупації. Про це на своїй Facebook-сторінці повідомив голова Громадської ради при Державному агентстві України з управління зоною відчуження (ДАЗВ) Олександр Сирота.

«Це все, що лишилось від наших чорнобильських документів та архівів. Те, що ми збирали десятиріччями, якась курва просто викинула в смітник», – написав Олександр та додав фото з залишками паперів у контейнері для сміття.  

Енергоатом з посиланням на ДАЗВ також додає, що практично всі офісні приміщення у зоні ЧАЕС суттєво пошкоджені, розбиті й повністю розкрадені. 

У Чорнобилі окупанти розграбували та знищили сучасну аналітичну лабораторію вартістю 6 млн євро. Вона була унікальним комплексом із потужними аналітичними можливостями й могла надавати послуги на будь-якому етапі поводження з радіоактивними відходами, а також на стадії досліджень та розробки технологій. Крім майна держпідприємств, росіяни розкрали також особисті речі співробітників. 

Висновки щодо радіаційного фону у зоні відчуження робити зарано. «Маємо запустити систему АСКРО (якщо це буде можливо, об’їзду датчиків поки не було), щоб спиратися на факти», – зауважили у ДАЗВ. Наразі точкові виміри показали суттєві рівні радіаційного фону для місцевості, де їх проводили. 

Енергоатом попереджає, що відвідувати Чорнобильську зону та перебувати у ній наразі вкрай небезпечно. Існують великі радіаційні ризики, вибухові загрози та логістичні перешкоди.

Більше коментарів!