Стартувала Axiom Mission 1 – перша приватна туристична місія на МКС

Перша цілком приватна космічна місія з відвідуванням Міжнародної космічної станції – Axiom Mission 1 від Axiom Space та SpaceX стартувала з мису Канаверал. Екіпаж у складі Міхеля Лопез-Алегрія, Марка Петі, Ларрі Коннора та Ейтана Стіббе почувається гарно і відправляється на зустріч з МКС.

Екіпаж вийшов дійсно інтернаціональним. Командир корабля Міхель Лопез-Алегрія (63) має американське та іспанське громадянство і у минулому був астронавтом NASA. Axiom Mission 1 – це вже п’ятий політ Лопез-Алегрія, до цього він тричі літав на космічних човнах Space Shuttle та один раз на російському «Союзі».

Пілот місії американець Ларрі Коннор (72) – інвестор та забудовник, який має ліцензію приватного пілота. Коннор любить ризик: він виступав у численних авіашоу та перегонах, а у 2021 р. здійснив занурення у Маріанський жолоб.

Спеціаліст місії канадець Марк Петі (52) – нащадок угорських емігрантів і також займається інвестиціями. Крім того, він відомий філантроп.

Другий спеціаліст, ізраїльтянин Ейтан Стіббе (64 роки) – колишній військовий пілот, а зараз бізнесмен та філантроп. Свого часу Стіббе служив під началом Ілана Рамона, першого ізраїльського астронавта, який загинув під час катастрофи шатлу «Колумбія» у 2003 р. Стіббе вважає своїм обов’язком закінчити місію, яку почав його командир.

Міхель Лопез-Алегрія – працівник Axiom Space, інші члени екіпажу заплатили за свої місця по $55 млн. SpaceX у цьому випадку виступає лише як перевізник.

Запланована тривалість місії Axiom Mission 1 – 10 діб. Більшість часу приватні астронавти будуть перебувати на МКС. У цей час на станції буде аж 11 людей, а у космосі загалом – 14, здається це рекорд.

Більше коментарів!