Американський інвестор та IT-підприємець українського походження Алекс Іскольд відновив 1K Project – благодійний проєкт, у якому спонсори можуть напряму перераховувати $1000 українським родинам, постраждалим від війни. Про це повідомляє CNBC. 

1K Project з’явився ще у 2020 році. Тоді Алекс разом із партнером створили його, щоб підтримати українські родини під час пандемії COVID-19. Зараз проєкт переорієнтували на допомогу тим, хто постраждав від російської агресії. 

«Існує багато способів пожертвувати кошти, проте коли ви передаєте їх напряму, то знаєте, що одній родині стає краще, оскільки ви допомогли їй», – говорить про це Алекс Іскольд.  

Менше, ніж за місяць після перезапуску, 1K Project зібрав $3,5 мільйони для підтримки українців. Це означає, що 3500 родин вже отримали допомогу. Однак ще 70 000 на неї чекають, і заявки продовжують надходити. Організатори закликають індивідуальних і корпоративних спонсорів продовжувати робити внески.

За словами Алекса, $1000 для родини з трьох-чотирьох осіб вистачить лише на місяць. «Це потужний заклик до дій, оскільки компанії можуть робити значні зміни, а ми впевнені, що даємо правильний спосіб допомогти. Сподіваємось, компанії підуть назустріч і допоможуть нам охопити більше сімей», – говорить підприємець. 

Алекс Іскольд емігрував до США на початку 1990-х, у віці 19 років. Зараз він – IT-підприємець та інвестор у Нью-Йорку, який допомагає України тим, у чому найкраще знається. 

У команді 1K Project працюють понад 50 волонтерів із США, Латвії, України, Франції та Казахстану. За технічну частину проєкту відповідають інженери з таких компаній, як Techstars, Yahoo, Mozilla, Venmo та Citigroup. Інженерні виклики є величезними, однак потужна команда та досвід Іскольда у технологіях допомагають із ними впоратись. 

Зараз система майже повністю автоматизована – навіть у тому, що стосується перевірки заявок на наявність помилок. Однак листи технічної підтримки та SMS для родин все ще додають роботи команді. 

Щоб отримати допомогу, родини мають заповнити форму. Їм також потрібна картка у місцевій валюті. Після того, як заявку опрацює волонтер, інформацію передають спонсору, який перераховує кошти через мультивалютний сервіс Wise.

На допомогу українським родинам переказують також криптовалюти, які конвертуються в гривні. Спільнота діджитал-митців Meta Angels навіть створила набір унікальних NFT та заробила близько $50 000 для 1K Project.

За словами Іскольда, багато хто відчуває відповідальність у тому, щоб допомогти українцям. Вони слідкують за війною і шукають способи допомогти. 1K Project допомагає їм це зробити.