MATADOR – легкий ізраїльсько-сінгапурський гранатомет, що надійшов на озброєння ЗСУ

До України продовжують прибувати засоби знищення російської бронетехніки. Здається, в ЗСУ їх вже більше, ніж танків та БТР у Росії. Але най буде, пригодиться. Остання надбання армійців – легкий ізраїльсько-сінгапурський ручний гранатомет MATADOR. Україна закупила – так, цього разу саме закупила – ймовірно, з наданих західними інституціями коштів, але все ж, першу партію з 2650 одиниць, які вже надійшли до Збройних сил. До кінця травня 2022 року планується поставка ще 2450 одиниць цієї зброї.

MATADOR (Man-portable Anti-Tank, Anti-DOoR) – це одноразовий 90-міліметровий ручний протитанковий гранатомет, розроблений у співпраці Ізраїлю та Сінгапуру, який став на озброєння у 2000 р. Вважається, що це найлегша та найзручніша у використанні зброя свого класу. MATADOR – оновлена версія німецько-сінгапурського гранатомета Armbrust, який перебував на озброєнні з 1980-х років.

MATADOR – спільна розробка Збройних сил Сінгапуру (SAF), ізраїльської Rafael Advanced Defense Systems та сінгапурського Агентства оборонної науки і технологій (DSTA). Виробник гранатометів – німецька Dynamit Nobel Defence. Так, це та сама компанія, яку створив ще Альфред Нобель у 1865 р.!

Гранатомет призначений для знищення легких танків та БТР, польових укріплень, вогневих точок та такого іншого. Крім того, існують спеціалізовані версії для прориву стін та протиконструкційна зброя з удосконаленою тандемною боєголовкою. Вважається, що гранатомет MATADOR здатен знищити будь-який сучасний легкий танк чи БТР.

MATADOR знаходиться на озброєнні Бельгії, ФРН, Ізраїля, Мексики, Саудівської Аравії, Сінгапура, Словенії, В’єтнаму та Великої Британії. А тепер і України.

Характеристики
Маса – 8,9 кг
Довжина – 1 м
Калібр – 90 мм
Дульна швидкість – 250 м/с
Прицільна дальність – 500 м
Тип боєпостачання – одноразовий
Приціл – вбудований оптичний приціл або пристрій нічного бачення на рейці Пікатінні

Більше коментарів!