Вчора ми сумнівалися, чи варто писати про сервіс Kordon.io, який має відслідковувати переміщення російських військ на кордоні з Україною, проте все ж таки вирішили дати новину. Ще до початку публікацій в медіа, про сайт писало багато знайомих зі сфери IT, тож вирішили опублікувати.

Пізніше користувач Твіттера Mapedorsi звернув увагу на те, що домен Kordon.io хоча й було зареєстровано через французського реєстратора Gandi, але країною власника значиться Росія.

Kordon.io – реєстрація домена в Росії та жарти про ФСБ

У відповідь на ці звинувачення, аккаунт Kordon.io у Твіттері опублікував повідомлення, в якому розкрив інформацію про дані власника домену.

Kordon.io – реєстрація домена в Росії та жарти про ФСБ

Ним виявився орангутанг Бату з Новосибірського зоопарку, а фізичною адресою організації вказана адреса ФСБ у Москві. Таким чином команда проєкту вирішила пожартувати, проте це зовсім не смішно.

Ми знайшли знайомих, які особисто знають розробника Кordon.io, він справді українець та хотів створити корисний проєкт, проте обрав невдалий момент для жартів про ФСБ. Окрім того, до сервісу є й інші питання.

Як зазначило видання «Тексти», що має схожий сервіс супутникового моніторингу російських військових баз, визначення змін на «знімках» супутника Sentinel-1 є доволі складною задачею, і результати не є стійкими.

«Саме тому ми друкуємо лише власне знімки для кожної бази, щоб читачі могли їх порівняти та зробити висновки для збільшення/зменшення активності. Натомість зони «змін» виділені лініями на Кordon.io визначені за непрозорою методологією, і часто нагадують випадковий сигнал, тому не дуже зрозуміло, наскільки їх методологія взагалі може бути корисною. Зверніть увагу, на багатьох їх графіках відбувається суттєве коливання сигналу, що вказує на випадковий процес. Рекомендації @KordonTech: оприлюднити методологію, щоб її покращити» – зазначає видання у Твіттері.

Тому ми видалили першу новину про Кordon.io та переспрямовуємо її на цей пост, щоб у читачів був ширший контекст. Перепрошуємо за незручності, але в таких ситуаціях важливо розібратися та зберігати пильність.