Інтернет-мозаїка / Веб-календар. Міжнародний день рідної мови. Мова – ДНК нації

21 лютого – Міжнародний день рідної мови, або Міжнародний день материнської мови. Свято запровадили на XXX сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня — 17 листопада 1999 року в Парижі. Його мета – «підтримка мовного та культурного різноманіття та багатомовності».

Ця дата обрана за пропозицією Бангладеш, та відсилає до подій 21 лютого 1952 року, коли під час демонстрації протесту в Дацці, поліція та військові вбили кількох студентів. Сама демонстрація була спрямована проти впровадження урду єдиною державною мовою Пакистану (на той час Бангладеш мав назву Східний Пакистан та входив до складу Пакистану). У 1952 році урду була рідною мовою лише для 3 % населення країни.

Наразі близько половини з 6 000 розмовних мов світу загрожує зникнення, тому ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної належності людини. Окрім того, організація вважає, що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключем до взаєморозуміння та взаємоповаги.

На щастя, українська мова в останні роки переживає період відродження, але це не означає, що мовою треба нехтувати та вона не потребує захисту. Як влучно сказала українська поетеса Ліна Костенко: «Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову.».

Тому у Міжнародний день рідної мови ми пропонуємо вам долучитися до вдосконалення власної мови (так і нам теж це потрібно). Наприклад, за допомогою сайту «Мова – ДНК нації». Його маскот Лепетун, який виглядає як язик, трохи дивний, але сам сайт пропонує досить цікаві карточки для вивчення нових слів, наголосів, фразеологізмів, елементів нового правопису 2019 р., синонімів, боротьби з суржиком та русизмами. До того ж на сайті є різні вправи з мови, диктанти та блог. «Мова – ДНК нації» має свій застосунок для iOS, а ось версія для Android на жаль вже не підтримується.

Плекаємо нашу мову разом!

P.S. Додавайте в коментарях свої улюблені сайти для поліпшення рідної мови.

Більше коментарів!