YouTube працює над новими способами боротьби з розповсюдженням дезінформації

YouTube окреслив план заходів боротьби з дезінформацією. Зупинити її до того, як вона стане вірусною, обмежити обмін дезінформації між платформами та краще подолати дезінформацію на інших мовах (не англійській) — це три основні кроки. Про це сказав у блозі компанії керівник продукту YouTube Ніл Мохан (Neal Mohan).

YouTube обмежить перегляди відео між платформами, які є граничними випадками згідно з поточними інструкціями компанії щодо дезінформації. Компанія стверджує, що коригування її системи рекомендацій значно зменшило перегляди таких відео на платформі, але трафік з інших сайтів, які вбудовують й посилаються на ці ролики, залишається проблемою. 

Можливі виправлення охоплюють вимкнення кнопки “Поділитися” або пошкодження посилань на відео, які вже заблоковано на YouTube, сказав Мохан. Попередження про те, що відео може містити дезінформацію, є ще одним можливим виправленням, яке YouTube використовує для графічного вмісту та контенту з віковими обмеженнями.

Щоб зупинити розповсюдження дезінформації в усьому світі, YouTube розглядає можливість створення більших культурно обізнаних команд, а також партнерство з неурядовими організаціями та місцевими експертами. YouTube також може додавати нові мітки до відео на теми, які виникають та швидко розвиваються, як-от стихійні лиха.

Ці заходи є новим поглядом на спробу YouTube збалансувати безпеку та придушення дезінформації зі свободою вираження поглядів. Це проблема, яка була в очах громадськості під час пандемії COVID-19. YouTube є найбільшим джерелом онлайн-відео з понад 2 мільярдами користувачів щомісяця.

“Нам потрібно бути обережними, щоб зберігати баланс, обмежуючи поширення потенційно шкідливої дезінформації, залишаючи при цьому простір для обговорення делікатних та суперечливих тем”, – сказав Мохан.

Критики стверджують, що YouTube робить недостатньо для розв’язання проблеми. У січні понад 80 груп з перевірки фактів надіслали листа генеральному директору YouTube Сюзан Войчіцкі (Susan Wojcicki) з вимогою посилити дії щодо дезінформації на платформі.

Більше коментарів!