Космічний телескоп James Webb, який нарешті дістався до свого дому у точці Лагранжа системи Сонце-Земля, почав налаштовувати дзеркала і вже надіслав на Землю своє перше «селфі».

James Webb Space Telescope наближається до завершення першого етапу багатомісячного процесу вирівнювання основного дзеркала за допомогою інструмента Near Infrared Camera (NIRCam).

Перед командою стояла подвійна задача: підтвердити, що NIRCam готовий для роботи та ідентифікувати зоряне світло від однієї й тієї ж зірки в кожному з 18 основних сегментів дзеркала. Результатом цієї роботи стала мозаїка зображень з викривленими відображеннями зоряного світла у невирівняних сегментах основного дзеркала. Протягом наступних місяців команда буде поступово коригувати положення сегментів, поки 18 зображень не стануть єдиною зіркою.

Космічний телескоп James Webb надіслав перше селфі

Під час процесу зйомки, який розпочався 2 лютого 2022 р., телескоп James Webb був направлений на 156 різних позицій навколо передбачуваного розташування зірки та згенерував 1560 зображень за допомогою детекторів NIRCam. Об’єм цих даних склав понад 54 ГБ. Процес тривав майже 25 годин, але зазначимо, що обсерваторія змогла знайти цільову зірку в кожному з сегментів дзеркала протягом перших шести годин з 16 експозицій. Потім ці зображення були зшиті разом, щоб створити єдину велику мозаїку, яка фіксує «підпис» кожного сегмента основного дзеркала в одному кадрі. Повне зображення містить понад 2 мільярди пікселів.

Космічний телескоп James Webb надіслав перше селфі

NIRCam – це один з ключових датчиків обсерваторії. Він був обраний для використання на початкових етапах вирівнювання дзеркала, оскільки має широке поле зору та здатність безпечно працювати при більш високих температурах, ніж інші інструменти. NIRCam буде використовуватися майже для всього процесу вирівнювання дзеркал. Важливо зазначити, що інструмент працює у набагато вищому діапазоні температур, ніж є ідеальним для нього, тому на мозаїці є деякі візуальні артефакти. З часом, коли James Webb охолоне до робочих температур, кількість артефактів значно зменшиться.

Зображення обсерваторії стануть чіткішими, деталізованішими та складнішими, оскільки інші три інструменти James Webb невдовзі досягнуть запланованих робочих температур та теж почнуть фіксувати дані. Очікується, що перші наукові знімки обсерваторія зробить влітку 2022 р.

Космічний телескоп James Webb надіслав перше селфі

«Селфі», яке надіслав телескоп, було створено за допомогою спеціалізованої лінзи NIRCam, призначеною виключно для спостережень за дзеркалом, а не для наукових операцій. Яскравий сегмент дзеркала спрямований на зірку, тоді як інші сегменти ще не «дивляться» на неї. Це одне з перших зображень, знятих у процесі вирівнювання дзеркал.